x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Vrei să înveți în străinătate? Statul pregătește burse de 1.000 €/lună

Vrei să înveți în străinătate? Statul pregătește burse de 1.000 €/lună

de Monica Cosac    |    10 Ian 2023   •   07:45
Vrei să înveți în străinătate? Statul  pregătește burse de  1.000 €/lună

Burse de cel puțin 1.000 de euro pe lună vor fi acordate românilor care vor să facă studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. Sumele necesare vor fi asigurate din bugetul instituției, iar cheltuielile statului român cu acest program de burse este estimat la aproape un milion de euro, anual. Conform proiectului, beneficiarii burselor vor stabiliţi în urma unor concursuri.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică la finalul săptămânii trecute, prevede că „Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”. 

Conform documentului, programul de burse va fi asigurat din bugetul Ministerului Educației, din fondul valutar al ministerului şi din donaţii, iar domeniile de interes, precum și numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse urmează să fie stabilite, anual, prin ordin al ministrului Educației. 

 

Taxe şcolare, cazare și transport

Pe lângă bursa lunară, statul român va asigura și plata transportului dus/întors între România și locul de desfăşurare a stagiului.

Concret, bursierii români care fac astfel de studii peste hotare vor beneficia de: 

  • o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană şi cazare, în limita cuantumurilor stabilite;  

  • transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu şi retur, o singură dată pe an universitar; 

  • plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kilograme, în afara celor incluse în costul biletului.

Proiectul de HG stipulează că bursa va fi dată doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate, iar după finalizarea acestuia bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.

 

Cuantumul burselor nu poate fi mai mic de 1.000 de euro pe lună și se stabilește anual, pe țări, prin ordin al ministrului Educației, se mai precizează în proiectul de HG. 

 

Circa 4,9 milioane de lei, anual

Legat de cheltuielile care vor veni la pachet cu noul program de burse, din calculele inițiatorilor reiese că va fi nevoie, în medie, de 4.893.600 de lei pe an (adică aproape un milion de euro), din care se estimează că 4.587.750 de lei vor fi destinați burselor, iar 305.850 de lei – cheltuieli pentru transportul bursierilor la și de la studii.  

„Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul.

Mai mult, spun inițiatorii, „instituirea acestor burse este în concordanță cu recomandările și bunele practici europene, cu dezideratele naționale susținute în proiectul «România Educată»”. 

Cum vor fi selectați norocoșii bursieri

În privința norocoșilor care vor beneficia de studii postuniversitare peste hotare pe banii statului român, documentul prevede că selecţia acestora se va face prin concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei, prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii, iar modul de organizare şi de desfăşurare a concursului şi condiţiile financiare de acordare şi de decontare a burselor urmează să fie stabilite printr-un ordin al ministrului Educaţiei.

Studiile politice și diplomația, printre domeniile de interes

Reprezentanții Ministerului Educației detaliază și domeniile de interes – atât pentru România, cât și pentru instituțiile europene – pentru care statul va sprijini financiar „formarea internațională a viitorilor specialiști români”.

„Oportunitatea acestui proiect de act normativ este susținută de necesitatea instituirii cadrului legal pentru formarea de specialiști în domeniile de interes pentru România (energie, bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate, sănătate etc.) și pentru instituțiile europene (afaceri transatlantice, studii economice europene, drept european, relațiile internaționale și diplomația UE, studii politice și de guvernanță europene etc.) în vederea creșterii reprezentării țării noastre la nivel european și consolidării profilului României în cadrul organizațiilor din care face parte. În acest sens, proiectul național «România Educată» exprimă dezideratul de a facilita o intensitate crescută a mobilității internaționale pentru formarea cetățenilor activi, cu o cultură democratică, ancorați în valorile europene și adaptați contextului economic și social”, conform notei de fundamentare.  

„Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”, spune Ligia Deca, ministrul Educației

×
Subiecte în articol: burse studii taxe străinătate