La finalul fiecărui an, părinţii intră în febra cadourilor de Sărbători destinate profesorilor. Anul acesta sumele au crescut, fiind cuprinse între 100 și 300 de lei de persoană. Deşi această practică este interzisă, pe internet poţi găsi mii de oferte de cadouri pentru dascăli. Cel mai mult au de suferit elevii ai căror părinți nu își permit să cotizeze pentru aceste daruri.
El pune accent pe faptul că elevii ajung să fie ţinta unui comportament ostil în clasă, în cazul în care părinții lor nu doresc sau nu își permit să dea bani. „Lucrurile se întâmplă cam aşa. Reprezentantul părinţilor, cel care se ocupă de grupurile de lucru, informează pe această cale dirigintele sau profesorul că părintele respectiv nu a vrut să cotizeze şi copilul este apoi nedreptăţit la clasă, i se induce faptul că ar trebui să se simtă vinovat, sau este evaluat mult mai exigent decât restul care au plătit. Sincer, unii dintre ei sunt chiar terorizaţi, iar inteligenţa lor emoţională are de suferit", a declarat Cristache pentru Jurnalul.
Deşi anul acesta a fost publicat, pentru prima dată în România, Codul de Etică al profesorilor, în urma unor discuţii care au durat şapte ani, ideea cadoului de sfârşit de an pentru dascăli nu a dispărut: „Este foarte grav că nu se opreşte acest fenomen şi părinţii care încearcă să se opună fenomenului, care sunt foarte puţini, sunt luaţi la ceartă de alţi părinţi, marginalizaţi şi excluși, iar cei mici ajung să fie persecutaţi într-un mod direct sau mai puţin direct, de profesorii de la clasa respectivă. Vă dau şi un exemplu. La începutul anului, m-a contactat o mamă care mi-a povestit că i s-au cerut 500 de lei pentru aceste cadouri. Copilul doar ce intrase în clasa a cincea", spune Iulian Cristache.
În luna aprilie a acestui an, Școala Gimnazială 79 din Capitală a fost subiectul unei anchete a Inspectoratului Şcolar după ce un părinte a reclamat faptul că un profesor ar fi cerut bani şi cadouri elevilor.
Este foarte grav că această practică încă mai este folosită în şcoli; nu respectă Codul de Etică şi mai ales cel moral, de bun-simţ. Cu alte cuvinte, profesorii dau note mai mici unor elevi pentru că părinţii nu au vrut să le cumpere cadouri scumpe de Crăciun sau nu au destui bani să îşi permită aceste sume care sunt cerute la clasă
Iulian Cristache, președintele Asociației de Părinți din România
Citește pe Antena3.roUn avion de pasageri s-a prăbușit și a luat foc în Kazahstan. Momentul a fost filmat. 32 de oameni au supraviețuit miraculos
Cadouri la modă în şcoli
- Bani în plic
- Parfumuri scumpe
- Bijuterii de aur
- Accesorii de firmă
- Electrocasnice
- Carne de porc
- Vouchere de cumpărături
- Stilouri de lux
- Statuete de bronz
- Ceasuri