x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce învaţă copiii mici atunci când se joacă

Ce învaţă copiii mici atunci când se joacă

de Theodora Şutiu    |    27 Dec 2018   •   14:30
Ce învaţă copiii mici atunci când se joacă

Când ne gândim la joc, prima idee care ne vine în cap este cea de divertisment, de distracție, de petrecere în mod armonios a timpului liber. În fapt, jocul este o succesiune de acțiuni ce au ca scop dobândirea unor cunoștințe, prin care cei mici se pregătesc pentru viaţă. Un studiu recent UNICEF ne arată ce învaţă micuţii când se joacă, în funcţie de tipul jucăriei.

Un bebeluş învaţă, cu ajutorul jucăriilor mobile să îşi focalizeze privirea şi să urmărească. Odată ce un copil se poate împinge în mâini şi picioare sau stă şezând, ele trebuie aşezate la îndemâna lui. Important este ca acestea să aibă dimensiuni care nu permit înghiţirea, jucăria trebuie să nu treacă prin “cercul” ce se formează când lipim degetul mare al mâinii de degetul arătător, adică mai mari de 3 cm/3cm.

Când se joacă cu oglinzi care nu se sparg, asezate pe podea sau încorporate în jucării, cei mici încep să devină conştienţi de propria lor persoană răspunzând la propriile expresii faciale.

Utilitatea pieselor LEGO

Denumite de specialişti jucării de îmbinat, piesele de LEGO sau măgelele de înşirat dezvoltă coordonarea ochi-mână pe măsură ce potrivesc obiectele unul cu celalalt şi îmbunătăţesc percepţia şi discernământul. Părinţii trebuie să ofere  ocazii şi spaţiul necesar pentru folosirea acestora atât în interiorul casei cât şi în exterior. Puzzle-urile îi ajută pe cei mici, pe măsură ce imaginile capată sens, îi ajută în câştigarea independenţei şi auto-corecţiei. Sfat pentru părinţi: Scoateţi toate piesele jocului lucraţi cu el şi ajutaţi-l la primele încercări de reconstruire a imaginii. Găsiţi împreună cu cel mic un criteriul după care sortaţi părţile componenete.

Păpuşile şi animalele de pluş

Păpuşile îl învaţă pe copii să-i imite pe adulţi şi să recunoască mâinile, picioarele, ochii, urechile sau alte părţi ale corpului uman. Pentru bebeluşi cele mai indicate sunt cele din vinilin sau cauciuc , dar şi cele din material textil şi moale sunt foarte prietenoase dar mai dificil de întreţinut, totuşi pot fi spălate la maşina de spălat.

Figurinele care reproduc diferite animale ajută la cunoaşterea şi să dezvolte relaţii emoţionale pozitive faţă de animale. El învaţă de la părinte ce fel de animal reprezintă jucăria, ce calităţi are, ce caracteristici specifice. De exemplu: ursuleţul, stă în pădure, face mor-mor; îi place să mănânce miere.

Balansoarele şi ţintarele

Balansoare stabile pentru călarie acţionate prin forţa picioarelor copiilor facilitează dobândirea echilibrului şi kinesteziei. În acelaşi timp, îi ajută să înveţe că pot să se mişte independent. Maşinile, găletuşele, căsuţele care au decupări şi formele adecvate decupării dezvoltă în mod gradat abilităţilor motorii fine care devin, pe măsură ce cresc, din ce în ce mai puternice.

 

Este esenţial ca părintele să fie alături de copil când acesta se joacă şi să participe la activităţile pe care le fac împreună cu copilul, stimulând jocul, oferind modele şi ocazii pentru joc.

 

Prin joc, copilul descoperă noi modalități de a se exprima, îi sporesc vigoarea și dinamismul dar şi nevoia de explorare.

 

 

 

×