x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Concursuri pentru directori de școli. Interimarii nu vor fi numiți de către inspectorate

Concursuri pentru directori de școli. Interimarii nu vor fi numiți de către inspectorate

23 Iun 2021   •   14:59
Concursuri pentru directori de școli. Interimarii nu vor fi numiți de către inspectorate

Camera Deputaților a adoptat proiectul USR PLUS care stabilește că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de școli, interimarii să nu mai fie numiți de către inspectoratele școlare, ci de către consiliile de administrație ale școlilor.

Proiectul, inițiat de senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie, Silvia Dinică și Darău Irineu, merge acum spre dezbatere la Senat.

„Sperăm să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare, astfel încât prevederile lui să se aplice de la concursul național programat să se desfășoare începând cu data de 14 septembrie”, transmite USR PLUS.

Potrivit formațiunii politice, aproape 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți vor fi scoase la concurs, în toată țara, dar, în cel mai bun scenariu, doar jumătate dintre posturi vor fi ocupate.

Pentru restul posturilor vor fi făcute numiri de interimari: „trebuie să evităm repetarea scenariului din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost înlocuiți după bunul plac al inspectorilor școlari județeni. Există chiar județe în care aproximativ 40% dintre funcțiile vacantate au fost ocupate din pixul inspectorilor, pe criterii politice! De aceea, este vital ca decizia să fie mutată de la inspectoratele școlare la consiliile de administrație ale școlilor. Adică, la comunitate, pentru că din consiliile de administrație fac parte și părinți, și profesori, și reprezentanți ai autorităților locale”.

USR PLUS adaugă că următorul pas îl constituie profesionalizarea CA-urilor școlilor din întreaga țară.

 

×