x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie De ce dau liceenii foaia goală la Simularea Naţională

De ce dau liceenii foaia goală la Simularea Naţională

de Theodora Şutiu    |    18 Mar 2019   •   09:30
De ce dau liceenii foaia goală la Simularea Naţională

Liceenii anunţă că vor da foaia goală la Simularea examenelor de Bacalaureat, pe care elevii de clasa a XI-a și a XII-a o încep, astăzi, cu proba la Limba şi literatura română. Ei sunt nemulţumiţi de sistemul educaţional românesc şi consideră că aceste examene, prin structura lor, nu fac altceva decât să îi streseze mai tare, în loc să-i ajute. În acelaşi timp, copiii susţin că şi profesorii se plâng de faptul că petrec un număr considerabil de ore pentru a corecta lucrări, fără un rost concret și fără a fi remuneraţi, în concordanță cu efortul depus.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Petru Apostoaia, elev al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, susţine că, de fapt, majoritatea copiilor nu ştiu ce fel de cunoştinţe le sunt evaluate: „Se poate observa cu ușurință că, în cadrul ambelor examene, accentul este pus asupra cunoștințelor deținute și a capacității de a reține informații, în detrimentul competențelor dobândite”, a declarat tânărul.

Erorile sistemului

Totodată, mai spune Petru Apostoaia, deşi în ultimii ani se vorbeşte despre o degradare a sistemului şi a actului de învăţământ, ratele de promovabilitate au crescut treptat: „Analizând numărul de elevi care au luat Bacul, se observă un fenomen ciudat. Între 2004-2009, rata era de 90%, apoi a scăzut, odată cu introducerea sistemului de monitorizare, în 2011-2012, la 52%. Apoi, în fiecare an, aceste cifre au crescut treptat, de la 58% în 2013, la 74% în 2017”, mai spune el.

Susţinere de la directori şi dascăli

Protestul #foaiagoală se bucură de susţinere şi din partea dascălilor sau a directorilor de şcoli. Conform spuselor preşedintelui CNE, câteva mii de elevi vor boicota astăzi examenele: „Totuși, avem semnale din teritoriu că sunt foarte mulți directori și foarte mulți profesori care ne susțin, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător. Deci nu doar elevii ne susțin, dar și cadrele didactice, și inspectori chiar. Ne așteptăm la câteva mii de liceeni care vor participa la acest prostest”, a mai spus Petru Apostoaia. 

Suportul colegilor

Alexandru Petea are 17 ani şi astăzi va da, pentru prima oară în viaţă, foaia goală la examen: „Aceste simulări nu fac altceva decât să streseze și mai mult elevii. Ele presupun atât de multe complicații: profesori neplătiți pentru corectat, școli care își sistează parțial activitatea din cauza spațiului în care se dau simulările și, cel mai important, faptul că nici măcar nu reprezintă un indice statistic relevant în ceea ce privește educația elevilor și nivelul acesteia. Susțin acest boicot în calitate de elev reprezentant, de beneficiar direct al sistemului, și pot spune sincer că noi nu mai beneficiem de mult timp de o educație de calitate. Asta dacă am făcut-o vreodată”, a declarat adolescentul pentru Jurnalul.

Problema meditaţiilor

Petru Apostoaia spune că din cauza faptului că simulările sunt inutile, părinţii aruncă în fiecare an foarte mulţi bani pe meditaţii: „Aceste simulări ar trebui să îi ajute pe toţi să promoveze fără ajutor exterior, dar nu se întâmplă aşa. Părinții cheltuie sume importante pentru ca elevii să beneficieze de meditații pentru disciplinele de examen, cu scopul de a crește gradul de cunoștințe pe care aceștia le dețin, astfel încât notele să fie cât mai mari. Elevii care nu iau o notă mai mare de 5 sunt declarați pierduți. Și, în acest caz, competențele care ar trebui să fie dobândite sunt complet ignorate”, a mai declarat acesta.

„Protestul #foaiagoală are legătură cu întregul sistem de învățământ, iar dezideratul celor care ni se alătură este reformarea reală a modului în care este organizat și funcționează acesta”

- Petru Apostoaia, preşedintele CNE

„Sunt împotriva simulărilor pentru că toți am trecut deja prin emoțiile unui examen, iar materia nu este pusă la punct pentru că mai avem suficient timp de pregătire. Aceasta nu face altceva decât să ne descurajeze și să ne facă să ne stresăm inutil”,  

- P.A., 18 ani

×