x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   12:17
Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei

Elevii din învățământul obligatoriu pot fi exmatriculați în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți elevi, potrivit unui amendament admis în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.

„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”, potrivit amendamentului parlamentarilor PNL, PSD și cei de la Minorități Naționale.

Totuși, deputații au menținut interdicția exmatriculărea preșcolarilor.

Potrivit inițiatorilor amendamentului, eliminarea posibilității exmatriculării elevilor pentru abateri disciplinare deosebit de grave a erodat din autoritatea cadrelor didactice. De asemenea, pentru fapte prevăzute de Codul penal pentru adulți - tentativă de omor, trafic de substanțe cu efecte psihoactive - minorii nu pot fi trași la răspundere.

Potrivit proiectului asumat de Guvern, era interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu.

La dezbaterile de joi din Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, unde se dezbat Legile Educației, participă și ministrul Educației, Ligia Deca.

Deca: Exmatricularea nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ

Exmatricularea pentru cazurile extrem de grave, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare, nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ, spune ministrul Educației, Ligia Deca.

„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi... Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Ligia Deca la Parlament.

Ea precizează că decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilita prin legislaţie secundară.

„Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, de reevaluare şi aşa mai departe”, a adăugat Ligia Deca.

Elevii din învățământul obligatoriu pot fi exmatriculați în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți elevi, potrivit unui amendament admis în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. Potrivit proiectului asumat de Guvern, era interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: educatie elevi exmatruculari