x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Profesorii din România amenință din nou cu greva generală! Cursurile ar putea fi suspendate după vacanța de iarnă

Profesorii din România amenință din nou cu greva generală! Cursurile ar putea fi suspendate după vacanța de iarnă

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   06:20
Profesorii din România amenință din nou cu greva generală! Cursurile ar putea fi suspendate după vacanța de iarnă

Vacanța de iarnă a elevilor ar putea fi mai lungă decât s-a stabilit inițial. Profesorii amenință cu o nouă grevă, dacă salariile lor nu vor fi mărite de la 1 ianuarie 2024. Nemulțumiți de venituri, cadrele didactice sunt hotărâte să își oprească temporar activitatea până când statul le va îndeplini dorințele.

Potrivit spynews.ro, activitatea didactică de după vacanța de iarnă este pusă sub semnul întrebării, căci profesorii iau în calcul să înceapă o nouă grevă. Aceștia își doresc salarii mai mari din data de 1 ianuarie 2024, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, sunt dispuși să oprească temporar cursurile până când vor primi venituri mai mari.

Profesorii din România amenință cu o nouă grevă

După greva îndelungată din vară, când profesorii au oprit cursurile, iar examenele naționale au ajuns la un pas să fie afectate de acest lucru, un astfel de scenariu se poate repeta în această iarnă. Înainte de simulările examenelor naționale, profesorii amenință cu o nouă grevă la nivelul țării.

Condiția profesorilor ca să nu facă o nouă grevă este ca statul să le mărească salariile cu 20%. Nemulțumirea lor a pornit după ce au observat că salariile cadrelor didactice sunt mai mici decât cele ale angajaților din licee, iar acest lucru i-a nemulțumit. Din acest motiv, se ia în calcul inceperea unei noi greve, dar speră să nu fie nevoie să se ajungă aici.

”Ar trebui în mod normal ca din anul 2024 să se acorde o majorare medie de 20% din salariul în învăţământ. Are acum 5.400, dacă facem diferența 6.800-5.400 e 1.400 per total, 50% înseamnă 700 de lei.

Se poate oricând face o grevă, așa cum s-a mai întâmplat în România, am mai avut greve, sperăm să nu se ajungă la o grevă, dar nu ne împiedică faptul că avem un contract de muncă”, a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI, conform antena3.ro.

Guvernul a mărit salariile în urmă cu doar câteva luni

Ultima grevă a profesorilor a avut loc în luna iunie a acestui an, când profesorii au cerut majorări de salarii. Chiar dacă examenele naționale ale elevilor începeau peste doar câteva săptămâni și mediile lor nu erau încă încheiate, profesorii au continuat greva, riscând să afecteze programul examenelor.

În cele din urmă, Guvernul a aprobat majorarea în cazul salariilor profesorilor. De această dată, însă, profesorii au aceeași nemulțumire.

×
Subiecte în articol: greva profesori salarii