x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Greva generală a profesorilor, calculată „la milimetru”

Greva generală a profesorilor, calculată „la milimetru”

de Diana Scarlat    |    19 Mai 2023   •   06:20
Greva generală a profesorilor, calculată „la milimetru”

Luni, 22 mai, este prima zi de grevă generală din întregul sistem de învățământ din România. Data nu a fost aleasă întâmplător.

 Sindicatele au analizat foarte bine prevederile noii Legi a dialogului social, care s-a schimbat anul trecut, pentru a respecta cu strictețe toți pașii necesari. A fost aleasă declanșarea grevei într-o zi de luni, exact înainte de a fi încheiată situația școlară din sistemul preuniversitar și înainte de toate examenele. Plasarea momentului în această perioadă arată că sindicatele au luat în calcul atât posibilitatea de a forța mâna Guvernului, ca de data asta chiar să fie ascultate și rezolvate solicitările lor, dar a fost lăsată și o perioadă de circa două săptămâni pentru rezolvarea conflictului înainte de a fi prea târziu, astfel încât elevii și studenții să nu aibă prea mult de suferit. Dacă Executivul va ceda și va mări salariile din sistemul de educație, notele s-ar putea încheia la timp, iar examenele s-ar da fără întârzieri. 

Părinții elevilor au fost rugați de liderii celor trei federații sindicale ale profesorilor să țină copiii acasă, dacă majoritatea cadrelor didactice din școala la care învață intră în grevă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională „Alma Mater”, din învățământul superior, reprezintă toate cadrele didactice din țară, inclusiv personalul nedidactic. 

Teoretic, vor intra în grevă generală, de luni, 22 mai, peste 70% dintre profesorii care sunt membri de sindicat, însă se vor putea alătura acțiunii de protest și cei care nu sunt membri, precum și membrii care până acum nu și-au exprimat dorința de a face acest lucru.

Probleme cu salarizarea au toți cei care lucrează în unitățile de învățământ, inclusiv ca personal nedidactic. Și ei vor putea intra în grevă, astfel încât nu se vor face nici înscrieri pentru examenele naționale și bacalaureat începând de luni. Chiar dacă personalul nedidactic este subordonat administrației locale, primăriile fiind ordonatori de credite, salariile sunt calculate conform acelorași grile din Legea salarizării care oferă 2.500 de lei pe lună unui debutant, fie că e profesor în școli sau licee, educator, asistent universitar cu doctorat sau contabil.

 

Creșterile nu sunt decise de ministerul de resort

 

Legea le permite profesorilor să facă grevă generală la locul de muncă stând în cancelarie, astfel încât elevii care vor merge la școală începând de luni ar putea rămâne nesupravegheați în clase. Liderii de sindicat au explicat, în cadrul conferinței de presă de săptămâna aceasta, că legea prevede ca directorii școlilor să asigure supravegherea elevilor, în astfel de situații, dar nimeni nu știe cum s-ar putea pune în practică această prevedere, dacă profesorii și personalul nedidactic vor refuza să intre în sălile de clasă.

Ministerul Educației a făcut toate demersurile legale pentru a putea negocia cu sindicatele, însă creșterea salariilor nu depinde de deciziile ministerului de resort, ci de coaliția de la guvernare. „Creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă; prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei”, a transmis ministrul Ligia Deca, după o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, care a avut loc pe 17 mai. 

 

Premierul a reacționat ultimul

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat o primă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor abia după greva de avertisment care a avut loc miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Chiar dacă se încearcă negocieri, sindicatele sunt determinate, de această dată, să nu dea niciun pas înapoi decât după ce se vor modifica salariile din întregul sistem de educație, prin decizii, nu prin promisiuni.

 

Greva generală din această perioadă precede și rotativa guvernamentală. Astfel, e un cartof fierbinte pe care PNL ar putea să-l arunce în curtea partenerilor de guvernare de la PSD. O decizie care ar putea fi luată, pe ultima sută de metri, de actualul premier, Nicolae Ciucă, va trebui să fie aplicată de viitorul șef al Guvernului.

 

Ministerul susține sindicatele

 

Ministerul Educației a fost de la început alături de angajații din sistem, în demersurile pentru creșterea salariilor. Ligia Deca a fost, de altfel, singurul membru al Guvernului care i-a transmis premierului Nicolae Ciucă, atunci când acesta a cerut reduceri de buget, că nu mai are de unde să taie, ci va mai avea nevoie de bani, pentru că bugetul educației a fost subdimensionat. Deși Învățământul ar fi trebuit să beneficieze în fiecare an de alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB), nu s-a depășit, în medie, 2,5%, prorogându-se permanent termenul de aplicare a legislației în vigoare. Noile proiecte ale legilor educației prevăd o alocare de aproape 6% din PIB, așa cum prevedea și legea anterioară, însă și de data aceasta ar putea avea aceeași soartă sistemul de învățământ.

„Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia”, a transmis Ministerul Educației, în urma întâlnirii pe care Ligia Deca a avut-o cu liderii celor trei federații sindicale, pe 17 mai. În continuare se așteaptă decizia Guvernului.  

×
Subiecte în articol: greva generala profesori