x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Greva generală a profesorilor amenință examenele naționale. Care sunt salariile cadrelor didactice

Greva generală a profesorilor amenință examenele naționale. Care sunt salariile cadrelor didactice

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   14:00
Greva generală a profesorilor amenință examenele naționale. Care sunt salariile cadrelor didactice

Profesorii au anunțat că vor intra în grevă generală luni, 22 mai 2023. Principala cerință este creșterea salariilor.

Venitul lunar net al unui cadru didactic debutant, cu studii superioare de lungă durată, este de circa  2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare.

Guvernele anterioare conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu au amânat de mai multe ori majorarea salariilor cadrelor didactice.  Totodată, guvernul Nicolae Ciucă a crescut de două ori veniturile acestora, cu câte 4 procente, în 2022. 

Profesorii vor beneficia de o creștere între 3%-8% începând de la 1 ianuarie 2023, potrivit unor surse citate de edupedu.ro.

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) atrage atenția asupra riscului ca examenele naționale să nu fie susținute la datele stabilite din cauza grevei generale. 

"Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus acesta.

De cealaltă parte, Ligia Deca, ministrul Educației, este încrezătoare că vor fi găsite soluții. 

“Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”, a precizat demnitarul. 

×