x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Joburi de vară: nemții vor studenți la măturat

Joburi de vară: nemții vor studenți la măturat

de Mariana Zaharia    |    06 Feb 2019   •   11:10
Joburi de vară: nemții  vor studenți la măturat

Studenții români sunt plătiți cu mii de euro de către nemți, care organizează anual concursuri de recrutare la noi în țară pentru a găsi forță de muncă pe perioadă determinată. Cei are ajung în hoteluri sau restaurante din Germania câștigă chiar și 1.800 de euro, bani în mână, pentru servicii de curățenie. Interviurile se organizează încă din februarie, iar cei de la Agențiile Forței de Muncă spun că tinerii merg pe toată durata facultății.

De aproape 10 ani, angajatorii germani cer sprijinul autorităților române pentru a găsi tineri dornici să muncească pe perioada verii. Condiția este ca aceștia să fie studenți la stat sau la privat, și să vină pe perioada verii, adica job-urile sunt valabile două luni. În această perioadă, românii lucrează în pensiuni, hoteluri sau servesc în restaurante.

În județul Argeș, trei studenți și-au făcut deja un obicei din a pleca în Germania pe perioada verii, motivați fiind de salarii. Unii se duc ajutoare în bucătării și ajung să câștige 2.400 de euro în cele două luni, iar cei care fac servicii de menaj și lucrează ore suplimentare vin în țară cu 3.600 de euro. Cea mai dură probă de la recrutare este cea de cunoaștere a limbii.

Oferta internă, zero

În schimb, angajatorii români sunt încă reticenți față de acest sistem de angajare. Statul a încercat o metodă de impulsionare a celor care iau studenți pe perioada vacanței, dar suma primită ca stimulent este foarte mică, 250 de lei lunar. „La nivelul județului Argeș am avut 10 persoane interesate de a lucra cu studenți, în 2017. În 2018, nu a venit niciun angajator cu o cerere de tineri pe perioadă determinată”, a spus Nicolae Bădescu, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Argeș.

Mulți studenți pică interviul pentru că nemții vor ca aceia care vin să lucreze pentru ei să știe perfect germana.

×
Subiecte în articol: job vară studenţi