x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Greva profesorilor se suspendă! Cadrele didactice se întorc în școli

Greva profesorilor se suspendă! Cadrele didactice se întorc în școli

de Alice Petrescu    |    12 Iun 2023   •   13:37
Greva profesorilor se suspendă! Cadrele didactice se întorc în școli

Cadrele didactice se întorc în școli odată cu suspendarea grevei și urmează etapele firești: încheierea situației școlare și probele de la Evaluare și Bacalaureat, a declarat ministrul Educației Ligia Deca.

Guvernul a adoptat luni două ordonanțe de urgență cu privire la Educație.

„Prima ordonanță de urgență se referă la creșterile salariale, care pe medie sunt peste 25%. Este de remarcat că, pe mecanismul pe care ordonanța îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune importantă se referă la garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie”, a declarat Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern.

Conform acesteia, Guvernul a adoptat și o ordonanță privind acordarea de prime pentru cariera didactică și pentru cariera profesională pentru personalul nedidactic.

„Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sume forfetare, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utlizate în anul școlar 2023-2024”, a explicat ministrul.

Suma va fi acordată anual până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene.

Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic este în valoare de 500 de lei și va fi acordată tot anual în luna octiombrie.

Bugetul măsurii de susținere a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de 5 ani, iar bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei.

„În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal, urmând ca să urmeze toate etapele firești: încheierea situației școlare, Evaluarea Națională care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, a mai spus Ligia Deca.


×
Subiecte în articol: ligia deca greva educatie