x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Deca: Recomandăm purtarea măștilor de profesori și elevi

Deca: Recomandăm purtarea măștilor de profesori și elevi

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2023   •   15:42
Deca: Recomandăm purtarea măștilor de profesori și elevi

Procesul educațional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, spune ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul gripei. Ea a prezentat o serie de recomandări, printre care efectuarea triajelor epidemiologice și purtarea măștilor de protecție de profesori și elevi.

„Procesul educațional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. Există o serie de recomandări. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de familii, acasă, pe baza identificării eventualelor simptome, urmate de izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atucni când elevii intră la școală sau la grădiniță. De asemenea, recomandăm, sigur - nu este obligatoriu, recomandăm purtarea măștii de protecție de cadrele didactice și de ce nu și de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă. Foarte importantă aerisirea periodică a încăperilor”, spune Ligia Deca.

Ea afirmă că o altă recomandare pentru școli este să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional.

„În cazul în care copiii prezintă simptome respiratorii, recomandăm părinților consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate”, încheie Deca.

Totodată, Deca a precizat că vineri dimineață este convocată o videoconferință cu inspectorii generali pentru pregătirea reînceperii cursurilor.

În ce condiții se poate închide o școală sau o clasă? Lămuririle ministrului Educației

 În acest moment nu există motive pentru suspendarea cursurilor sau a procesului educațional, declară ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca a fost întrebată, joi, în ce condiții se poate închide o școală sau o clasă, având în vedere răspândirea cazurilor de gripă.

„În acest moment nu avem motive pentru suspendarea cursurilor sau a procesului educațional, așa cum este el prevăzut în structura anului școlar. Pentru cazuri excepționale vom vedea la momentul respectiv, însă în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile. Așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a spus ministrul.

Întrebată, mai departe, ce ar trebui să facă școlile, Deca a răspuns că recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile: „o dată este un triaj acasă, al doilea este la începutul orelor de curs, făcut de învățător, profesor sau educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. Triajul este unul observațional”.

În opinia ministrului, conduita școlilor trebuie să fie una de prevenție, așa cum este de fiecare dată când se răspândește rapid un virus.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ligia deca gripă