x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ligia Deca: Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi a schimburilor educaţionale

Ligia Deca: Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi a schimburilor educaţionale

de Redacția Jurnalul    |    12 Noi 2023   •   18:20
Ligia Deca: Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi a schimburilor educaţionale
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi mai ales a schimburilor educaţionale, a susţinut vineri ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a participat vineri la evenimentul "Învaţă şi dă mai departe" organizat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în contextul Anului European al Competenţelor.

Evenimentul a fost organizat în contextul Anului European al Competenţelor şi aduce în prim-plan experienţele din proiectele europene finanţate prin Erasmus+, Corpul European de Solidaritate şi Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor, finanţat prin Mecanismul financiar al SEE.

Potrivit ministrului, evenimentul "Învaţă şi dă mai departe" este şi "o experienţă a bucuriei" pentru că toţi participanţii "fac lucruri pentru educaţie în sens larg".

"Anul trecut a fost Anul European al Tineretului şi am vorbit despre perspective. Anul acesta este Anul European al Competenţelor şi vorbim despre experienţe. Uitându-mă la cele două teme putem vedea evoluţia. Ce era anul trecut o perspectivă anul acesta a devenit experienţă, şi despre asta este, până la urmă, programul Erasmus+, despre asta este corpul european de solidaritate", a afirmat Ligia Deca.

Ministrul a precizat că, pe lângă impactul pe care aceste programe le au în domeniul educaţiei şi a profesionalizării, acestea au, de asemenea, şi impact personal.

"Cred că pe lângă impactul vizibil şi măsurabil pe care aceste programe le au în domeniul educaţiei şi a profesionalizării în sens larg, ne raportăm de multe ori şi la impactul personal: prietenii, familii mixte, cunoaştere de culturi care uneori ne împing în a avea un orizont mai larg când vine vorba de dezvoltarea profesională, reţele profesionale, şi toate aceste lucruri se cuantifică mai greu în indicatori dar probabil că reprezintă atuul pe care programul Erasmus+ l-a avut pentru a avea o continuitate în timp, care depăşeşte în timp orice alt program regional de stimulare a activităţilor şi a schimburilor de experienţă, şi de asemenea cred că aceste experienţe personale ajută şi la sprijinul sporit pe care programul îl primeşte într-un context economic şi geopolitic foarte dificil", a precizat Deca.

Ligia Deca a vorbit şi despre noul cadru legislativ în Educaţie care a intrat în vigoare la începutul anului şcolar şi universitar şi care fructifică mult mai mult experienţele din contextul Erasmus+.

"În primul rând, s-a transformat semnificativ sistemul de formare continuă, mai ales sistemul de formare continuă în educaţie. Ştim cu toţii, toate cadrele didactice trebuie să aibă un număr de credite. Până acum însă nu erau credite ECTS. Erau credite de formare profesională care erau destul de greu de translatat dacă ai fi vrut să recunoşti competenţele într-un program de învăţământ superior. Noua lege, practic, face trecerea la ECTS ca o cărămidă esenţială, ca un pod, în aşa fel încât dacă vă hotărâţi mai târziu să parcurge-ţi un alt program de nivel de învăţământ superior să se poată recunoaşte toate experienţele de învăţare pe care un cadru didactic le-a avut în parcursul de formare continuă. Şi consider că acest lucru este extrem de important", a mai spus ministrul. 

×