x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Educaţiei: ERASMUS, cel mai important dosar gestionat de România la Preşedinţia Consiliului UE

Ministrul Educaţiei: ERASMUS, cel mai important dosar gestionat de România la Preşedinţia Consiliului UE

15 Mai 2019   •   16:32
Ministrul Educaţiei: ERASMUS, cel mai important dosar gestionat de România la Preşedinţia Consiliului UE

Dosarul ERASMUS a fost cel mai important dintre cele gestionate de România în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu un buget propus la nivel comunitar de peste 30 de miliarde de euro, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, cu prilejul celei de-a VII-a reuniuni a miniştrilor Educaţiei din ASEM (Asia-Europa). 

„Regulamentul după care funcţionează programul în următorul exerciţiu bugetar a fost votat de Parlamentul European în luna aprilie, deci am prins Parlamentul pe ultima sută de metri şi, ca urmare, aşteptăm viitorul Parlament să decidă bugetul. În acest moment, propunerile pentru bugetul programului ERASMUS este ca el să crească de la 14,7 miliarde de euro, cât a fost în acest exerciţiu bugetar, la 30,2 miliarde, cât este propunerea pentru următorul exerciţiu bugetar. Ne aşteptăm chiar să crească acest buget. Şi propunerea domnului comisar (pentru Educaţie - n.r.) Tibor Navracsics se referă, în cadrul programului ERASMUS, la realizarea de reţele de universităţi europene. Şi universităţile româneşti sunt pentru primul call, să spunem, al acestui proiect, care nu s-a deschis încă, pentru că nu este aprobat ERASMUS. S-au înscris şapte universităţi româneşti în şapte reţele diferite şi lucrul acesta ne bucură foarte mult”, a afirmat ministrul. 

Andronescu: Se vor înscrie şi alte universităţi

Andronescu şi-a manifestat convingerea că se vor înscrie şi alte universităţi, astfel încât să se asigure, pe de o parte, mobilitatea studenţilor şi a cadrelor didactice, dar şi deschiderea de noi relaţii de cooperare fie pe mobilităţi, fie pe programe de cercetare. Potrivit ei, Conferinţa miniştrilor din Asia-Europa încearcă să creeze o punte între cele două continente, folosind şi programele europene, cum este ERASMUS Plus. „Comisarul european pentru educaţie a avut şi o propunere. România are de gestionat în această perioadă trei dosare. S-a adăugat şi al patrulea dosar pe perioada Preşedinţiei. Cele trei dosare se referă la: îngrijirea de calitatea şi educaţia timpurie pentru copiii mici. Al doilea dosar s-a referit la învăţarea limbilor străine în şcoală - şi cred că aici exemplul României a contat în finalizarea acestui dosar. Noi avem în şcoală două limbă străine şi lucrul acesta a fost într-un fel şi o încurajare pentru statele care nu aveau decât o limbă străină să accepte două limbi străine sau chiar mai multe, să înveţe copiii chiar în primii ani de şcoală. Al treilea dosar, care este şi adăugat pe parcurs, se referă la competenţele adulţilor, noi competenţe care se adăugă personalului adult pentru ceea ce se cheamă procesul de formare continuă. Toată viaţa trebuie să învăţăm”, a spus ministrul Educaţiei. 

Andronescu a anunţat că săptămâna viitoare se va afla la Bruxelles, la Conferinţa miniştrilor Educaţiei din ţările UE, unde va prezenta concluziile conferinţei ASEM, dar şi la conferinţa rectorilor şi a organizaţiilor studenţeşti. La deschiderea conferinţei au participat, printre alţii, comisarul european pentru Educaţie, Tibor Navracsics, preşedintele Agenţiei universitare a Francofoniei (AUF), Sorin Cîmpeanu, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie.

Ce este ERASMUS Plus

ERASMUS Plus este programul prin care UE sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa, care dispune de un buget de 14,7 miliarde de euro până în 2020, bani cu ajutorul cărora peste 4 milioane de europeni vor putea câștiga experiență și avea acces la studii, formare și voluntariat în străinătate. Programul ERASMUS Plus nu se limitează la studenți. El reunește un număr de 7 programe anterioare și oferă oportunități pentru diverse categorii de persoane și organizații.

Programul le oferă persoanelor de orice vârstă posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe și de a-și împărtăși experiențele în cadrul unor instituții și organizații din diferite țări. De asemenea, ERASMUS Plus oferă oportunități pentru o gamă largă de organizații, inclusiv pentru universități, furnizori de servicii de educație și formare, grupuri de reflecție, institute de cercetare și întreprinderi.

Programul își propune să contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategiei Europa 2020 pentru creștere economică, locuri de muncă, echitate socială și incluziune, precum și ale cadrului strategic ET2020 pentru educație și formare. Proiectul urmărește, de asemenea, să promoveze dezvoltarea durabilă a partenerilor din domeniul învățământului superior și să contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategiei UE pentru tineret.

ERASMUS Plus abordează următoarele tematici:

  • Reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor
  • Promovarea învăţământului pentru adulţi, în special în domeniul noilor competenţe şi în cel al competenţelor cerute pe piaţa muncii
  • Încurajarea participării tinerilor la viaţa democratic europeană
  • Sprijinirea inovării, cooperării și reformei
  • Reducerea abandonului şcolar
  • Promovarea cooperării şi mobilităţii cu ţările partenere ale UE
×
Subiecte în articol: Ecaterina Andronescu