Întrebată marți despre ce măsuri s-au luat după ce, la Bacalaureat, subiectele „s-au scurs în timp real pe internet”, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus: „În cazul de ieri, într-adevăr, ISJ Caraș-Severin a înaintat încă din cursul zilei de ieri Comisiei naționale de Bacalaureat solictarea de schimbare a Comisiei de examen de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeș. Practic, Comisia a fost schimbată. În paralel continuăm demersurile de cercetare ca să vedem cine a fost implicat și care sunt consecințele. Și în celelalte cazuri, măsurile au fost similare, înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară, pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele”.
Potrivit ministrului, subiectele au fost făcute publice când elevii se aflau deja în sală, „deci nu putem spune că au influențat în vreun fel corectitudinea exameneului”.
„Vom lua toate măsurile disciplinare astfel încât astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple și cred că faptul că au fost atât de simplu identificate și atât de repede s-a procedat cu măsurile luate ar trebui să descurajeze pe viitor astfel de practici. Cred că putem vedea consecințe disciplinare serioase pentru cei care au făcut astfel de greșeli”.
Din punct de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut, acest lucru nu este posibil, mai spune ministrul Educației, Ligia Deca.
„Urmare a informațiilor apărute în spațiul public, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a subiectelor dintre cele propuse și de distribuire către centrele de evaluare. Ca idee, spațiul de lucru unde se desfășoară acest proces este unul securizat, toți acei care au acces la subiect în acea dimineață au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, și am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil. Mai mult, am verificat și noi cu specialiști în zona IT încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri și de astăzi, la nivelul Ministerului Educației, relevă în privința expresiei de bunăseamă date diferite”, declară Ligia Deca, întrebată cum explică faptul că sintagma ”de bunăseamă” a fost căutată cu o seară înainte.
Ministrul Educației afirmă că, în funcție de unitatea digitală utilizată și locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit.
„De asemenea, inclusiv în această dimineață datele au fost diferite. Am discutat și cu specialiști de la compania care gestionează motoarele de căutare, ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidență încorporează și căutări din publicații, etc. În alte zile ale anului au fost incidențe similare, pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”, adaugă Ligia Deca.
Întrebată dacă poate fi o coincidență, ea spus: „Este un rezultat care nu poate fi corelat științific cu o potențială ieșirea a subiectelor în spațiul public, credeți-ne, am verificat și vom dispune și un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potențiale incidente”.
(sursa: Mediafax)