Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat, marţi, că, în prezent, toate salariile nete din sectorul de învăţământ sunt plătite şi, până la finalul săptămânii, vor fi achitate şi toate contribuţiile aferente acestei luni, menţionând că nu există niciun fel de problemă în această privinţă.
"În privinţa crizelor privind salariile - dacă în primă instanţă bugetele au fost create şi aprobate pe cost standard, în realitate, datorită unor sume de cheltuieli care nu sunt fixe, aşa cum sunt salariile, de exemplu plata cu ora care este variabilă de la o lună la alta, evident că apar diferenţe în fiecare lună. De aceea, am instituit o regulă nouă şi anume la începutul lunii trimitem bugetele către unităţi, aşa cum au fost ele prevăzute în bugetul iniţial în baza costului standard. Imediat ce au cheltuielile cu salariile avizate pentru legalitate, în primul rând, fac calculele şi văd dacă se încadrează sau nu se încadrează şi solicită imediat ministerului (suplimentarea sumelor - n.r.)", a explicat ministrul, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, răspunzând întrebărilor parlamentarilor care au semnalat problema plăţii salariilor şi contribuţiilor profesorilor.
El a susţinut că, practic, la această oră toate salariile nete sunt plătite.
"Chiar ieri un ordonator de credite a semnat un transfer de aproximativ 100 şi ceva de milioane de lei către 37 de judeţe care să suplimenteze acest necesar. Nu este mare, este aproximativ 8%. (...) Practic, la această oră, toate salariile nete sunt plătite şi, până la finalul săptămânii, şi toate contribuţiile aferente acestei luni şi, dacă au fost restante, şi lunii trecute, dar nu e cazul pentru că au fost reglate în data de 3 sau 4 ale lunii. Toate contribuţiile vor fi plătite în avans, deoarece data limită de plată a contribuţiilor este 25 ale lunii", a spus Popa.
Ministrul a precizat că întotdeauna plăţile sunt făcute la două termene - data de 14 ale lunii fiind termenul de plată a salariilor nete, iar data de 25 termenul pentru contribuţiile pe aceste salarii.
"Nu există niciun fel de problemă în această privinţă, este doar un management mai riguros, este o fundamentare a depăşirilor costului standard", a menţionat el.
Popa a adăugat că aceste obligaţii de plată trebuie duse la îndeplinire. "Nu se poate pune problema în România să nu onorăm un contract de muncă, este ilegal. Nu se poate face aşa ceva. Dacă avem de reglat ceva, la începutul anului şcolar putem analiza dacă numărul de clase este potrivit sau poate fi îmbunătăţit şi să nu uităm şi numărul de ore care se desfăşoară la clasă", a subliniat ministrul Popa.
Valentin Popa a mai spus că nu este un pericol ca vreun profesor să-şi piardă postul. "Problema este că, totuşi, ordonatorii de credite trebuie să facă şi un management financiar. Având în vedere că 30% din norme sunt vacante, cred că nu este în pericol ca vreun profesor să-şi piardă postul", a completat ministrul. AGERPRES