x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Modificări ale regulilor în școli. Măsuri împotriva actelor de violență ale elevilor

Modificări ale regulilor în școli. Măsuri împotriva actelor de violență ale elevilor

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   14:45
Modificări ale regulilor în școli. Măsuri împotriva actelor de violență ale elevilor

Elevii vor noi reguli în școli care să includă consilierer gratuită pentru tinerii violenți și să nu mai fie daţi afară de la ore dacă întârzie.

Noi reguli în şcoli. Ce se va întâmpla cu elevii care întârzie la ore. Modificările propuse pentru Statutul Elevului

Consiliul Național al Elevilor a înaintat mai multe propuneri Ministerului Educației. 

Totodată, asociațiile de părinți vor legalizarea percheziției în școli, precum și înăsprirea pedepselor pentru copiii violenţi. 

De la începutul acestui an școlar, o elevă şi-a înjunghiat profesorul în Oradea, un elev a fost atacat lângă şcoală de un hoţ în Capitală şi o profesoară a fost tăiată cu cuţitul de un adolescent.

Mădălina Iacob, reporter Observator: 10% dintre elevi au declarat că au intrat în unitățile de învățământ din România cu arme ori spray-uri lacrimogene. Peste 70% au deținut băuturi alcoolice, substanțe etnobotanice și țigări. Tocmai de aceea, acum asociațiile de părinți sunt de acord și cu percheziționarea elevilor la școală, în cazul în care directorul unității primește o sesizare. 

Mihnea Stoica, secretar executiv CNE: Aceste intrări create special pentru elevi pot crea întâi îmbulzeală, pot crea spaţii în care elevii să devină violenți, pot fi spații special destinate în care persoanele care vor să facă rău copiilor ar putea ajunge pentru că știu că există o intrare specială pentru elevi. 

Miruna Croitoru, preşedinte CNE: Sunt foarte multe cazuri de elevi care întârzie la ore și nu mai sunt primiți în școală, pe poartă, rămân pe dinafară şi acest lucru îi expune la mai mult risc. Şcoala trebuie să fie un mediu sigur.

Mihnea Stoica, secretar executiv CNE: Să nu existe această parte de suspendare şi exmatriculare pentru că nu ajută la nimic, practic îi luăm dreptul la educație poate interpreta diferit situația, nu că pe o sancțiune, ci că pe un timp liber de la școală. 

Ministerul Educației vrea propuneri împotriva violenței până pe 10 decembrie 2023.

Bogdan Cristescu, secretar de stat Ministerul Educaţiei: Se poate vorbi despre măsuri concrete din categoria finanțarea proiectelor care adresează această situație cu 1,4 milioane de lei. Pe de altă parte, ai creșterea numărului de consilieri, ai traininguri pe care le avem în vedere pentru ei, ai toate lucrurile pe care le face ministerul care clădesc, nu sunt breaking news.  

Daniela Vişoianu, expert în educaţie: Nu e de ajuns, pentru că nu e doar despre a da bani pentru diverse lucruri, ci a organiza procesul în așa fel încât să funcționeze pentru elevi. Ne îndreptăm spre un buget record al educației în 2024, dar în continuare cea mai mare parte este pentru salarii, o să vedem că dacă împărțim banii pentru programele de prevenție, o să avem cam 50 de bani per elev, care înseamnă extrem de puţin. 

Noul Statut al Elevului va fi implementat din februrarie 2024, potrivit edupedu.ro.

×