O asociație propune ca Educația juridică să devină materie obligatorie în școli
Asociația VeDemJust a propus, printr-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, ca Educația juridică să devină materie obligatorie, scrie Mediafax
Asociația VeDem Just a dezvoltat un proiect național de educație non-formală în școli și licee, iar acum susține că această materie trebuie studiată în mod sistematic, „cu ajutorul profesorilor încadrați în învățământul preuniversitar, pe baza unei programe alcătuită de specialiști și a unor manuale dedicate”.
„VeDem Just a identificat mai multe angajamente internaționale ale statului român, precum și strategii guvernamentale și legi naționale care prevăd necesitatea de a se studia în școli fie elemente generale de drept, fie teme specifice precum: violenţa domestică, hărţuirea sexuală, violenţa sexuală, violenţa în şcoli, violenţa în familie, discriminarea, consumul drogurilor, corupţia, atacurile cibernetice. Educaţia juridică este, astfel, o materie care integrează toate aceste cerințe, menită să informeze tinerii nu atât despre drepturi, cât mai ales despre îndatoriri, obligații, proceduri, sancțiuni, efecte”, se arată într-un comunicat al asociației.
Conform acestuia, Educația juridică ar duce la formarea unor cetățeni responsabili, la reducerea delincvenței juvenile și a numărului de minori victime din instanțele românești.
Prin eforturile asociației, în anul şcolar 2020-2021, Educaţia juridică a fost aleasă ca opţional în curriculum la decizia şcolii în 93 de unităţi de învăţământ din 27 de judeţe şi Bucureşti, unde se predă pentru 4162 de elevi din 157 de clase, de către 111 profesori care au la bază specialităţi socio-umane.
Asociația pune la dispoziția școlilor programa de educație juridică, distribuie gratuit tuturor elevilor ghidul de educație juridică și organizează training-uri cu profesorii care predau această materie.

Ştiri din .ro
OMS: Numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 crește din nou în Europa
Nicuşor Dan, despre cladirile cu risc seismic din Capitală: Nu avem un inventar
Un casier al Academiei Române ar fi furat 3,1 milioane de lei din bugetul instituției
Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției să explice cum s-a ajuns în situația în care dosarul „10 august” să fie clasat
Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic
GRAFIC. Cinci județe se află în continuare în „zona roșie”. În București, incidența este în creștere
Raed Arafat anunță construirea a trei noi baze pentru intervenție montană
COVID-19, 4 martie: 4.271 de cazuri noi și aproape 100 de decese, în ultimele 24 de ore
Bode: Urme pe corpul uneia dintre victimele de la Onești, de la „muniție neletală”
AUR acuză coaliția de guvernare că vrea să impună vaccinarea obligatorie
