x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie PACT se alătură protestului „Solidaritate pentru educație” și cere demisia ministrului Popa

PACT se alătură protestului „Solidaritate pentru educație” și cere demisia ministrului Popa

16 Apr 2018   •   19:38
PACT se alătură protestului „Solidaritate pentru educație” și cere demisia ministrului Popa

PACT cere demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, şi se alătură protestului 'Solidaritate pentru educaţie', criticând repartizarea locurilor la universităţi şi acuzând conducerea MEN de ''decizii abuzive''. 

"PACT se alătură protestului 'Solidaritate pentru educaţie' şi cere demisia ministrului Educaţiei. PACT pentru România susţine şi participă la evenimentul 'Solidaritate pentru educaţie', un protest al studenţilor, absolvenţilor şi profesorilor împotriva deciziilor abuzive luate de conducerea actuală a Ministerului Educaţiei. Potrivit deciziei instituţiei conduse de domnul Valentin Popa, un număr important de burse de nivel universitar, masteral şi doctoral vor fi retrase de la universităţi de prestigiu, cu performanţe recunoscute în predare şi cercetare, precum Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai (întâmplător sau nu, printre puţinele universităţi ai căror rectori nu au semnat scrisoarea de susţinere a numirii lui Valentin Popa în fruntea Ministerului Educaţiei), Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' Iaşi sau Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. În schimb, vor câştiga burse în plus universităţi precum cea din Suceava, al cărei rector a fost chiar actualul ministru, Valentin Popa", susţin reprezentaţii PACT într-un comunicat transmis AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, urmările acestei măsuri sunt "catastrofale" pentru învăţământul românesc, aflat deja "în stare critică": descurajarea programelor de studii umaniste şi de ştiinţe sociale, precum şi riscul închiderii unor programe, eliminării unor cursuri şi chiar a disponibilizării unor cadre didactice. 

"PACT pentru România solicită Ministerului Educaţiei să explice public care a fost procedura în baza căreia s-a decis acordarea burselor, având în vedere că universităţile care au câştigat locuri oferă programe de studiu în aceleaşi domenii ca universităţile care au pierdut locuri. În cazul în care aceste explicaţii nu vor veni, PACT solicită demisia ministrului Valentin Popa", se arată în comunicat. 

PACT pentru România consideră reforma Educaţiei drept una dintre condiţiile sine qua non pentru dezvoltarea ţării noastre. 

Alături de reputaţi experţi în politici educaţionale, PACT pentru România a propus un set de măsuri pentru modernizarea învăţământului românesc. O parte dintre acestea vizează şi învăţământul universitar: o restructurare a programului şcolar din punct de vedere al organizării claselor, după modelul ţărilor nordice; înfiinţarea reţelelor de alumni, pentru păstrarea legăturii cu absolvenţii pentru o mai bună monitorizare a integrării acestora în piaţa muncii; extinderea şi îmbunătăţirea programelor de master în management sanitar la standarde europene; crearea unor burse speciale pentru studenţii cei mai performanţi din domeniul IT&C. 

"Facem apel către toţi cetăţenii interesaţi de soarta învăţământului românesc să se alăture protestului 'Solidaritate pentru educaţie', care va avea loc marţi, între orele 13,00 şi 17,00, în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale", se precizează în comunicat.

AGERPRES

×