x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce trebuie să faci ca părinte când copilul termină vacanța de vară și începe școala

Ce trebuie să faci ca părinte când copilul termină vacanța de vară și începe școala

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   16:45
Ce trebuie să faci ca părinte când copilul termină vacanța de vară și începe școala
Sursa foto: Hepta

Trecerea de la relaxarea vacanței la rutina școlară, cu trezirea la ore matinale, orar strict de cursuri și timp redus pentru joacă, poate fi dificilă pentru copii, dar și pentru părinți, care trebuie să gestioneze programul celor mici. Sunt trucuri care pot face tranziția mai ușoară.

Există câteva trucuri care pot ușura această tranziție de la vacanța de vară la începerea unui nou an școlar. „Secretul stă în pregătirea fizică și psihică a celui mic pentru noul an școlar”, explică psihologul Steliana Lefter.

Prima săptămână din septembrie, care este și ultima săptămână de vacanță, joacă un rol foarte important, din acest punct de vedere. Este perioada în care trebuie făcute modificări în program, pentru revenirea graduală la o rutină zilnică. Și în care discuțiile trebuie virate ușor spre școală, cu tot ce implică ea.

„Sunt lucruri esențiale pentru adaptarea treptată a copilului la noua situație”, spune Steliana Lefter, psiholog.

Specialistul are și sfaturi pentru părinții care vor să aibă un început de an școlar lipsit de probleme:

În primul rând trebuie revenit la disciplină. Nimeni nu are ore fixe de culcare și de trezire în timpul vacanței, dar acum, lucrurile trebuie repuse în ordine. „Într-o săptămână, e timp suficient pentru trecerea la rutina din timpul școlii. Astfel, copilul va fi adaptat trezirii dimineața și va fi odihnit la ore, nu somnoros și mofluz”, explică specialistul.

Se face trecerea la jocuri educative. Dacă și-a petrecut vara bătând mingea cu prietenii, acum este momentul pentru un alt tip de distracție, care nu-i antrenează mușchii, ci creierul. Jocurile de logică și de îndemânare și exercițiile prin care sunt împrospătate cunoștințele de matematică și gramatică îl pot introduce ușor în atmosfera școlară.

Copilul și părinții tebuie să pregătească împreună materialele școlare. „Este un alt truc care ușurează tranziția. Treceți din timp prin cele necesare - manuale, caiete, rechizite. Ideal ar fi să le și cumpărați împreună, ca să-și poată alege ce-i place, în limita bugetului. Astfel, le va folosi cu plăcere”, spune psihologul.

Apoi, trebuie încurajată socializarea. Părintele trebuie să îndemne copilul să-și caute colegii de clasă, dacă legătura s-a pierdut peste vară, pentru că refacerea acestei conexiuni poate transforma primele zile de școală dintr-o sursă de stres într-o experiență plăcută în compania unor prieteni.

Copilul trebuie ajutat să depășească anxietatea. Părintele provoacă discuții despre școală, îl întreabă dacă e nerăbdător să-și revadă colegii și profesorii, să învețe lucruri noi, iar dacă îl simte anxios, trebuie încurajat să-și exprime sentimentele, ascultat cu răbdare și apoi ajutat să-și depășească temerile. „Anxietatea este o problemă întâlnită mai ales la copiii introvertiți, la cei din clasa I și la cei schimbă școala și ajung într-un mediu nou. Au nevoie doar de un pic de sprijin din partea părinților până reușesc să se familiarizeze cu noul mediu și să se simtă confortabil în el”, explică specialistul.

Cu aceste probleme rezolvate, copilul mai are nevoie doar de o verificare de rutină la medicul de familie și de un control al vederii, la medicul oftalmolog, și e gata pentru o nouă aventură școlară.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: parinte școală vacanta