x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Când visele devin realitate. Preotul român care a deschis o școală lângă Bruxelles: "Căutam sensul vieţii, frumosul, libertatea, adevărul"

Când visele devin realitate. Preotul român care a deschis o școală lângă Bruxelles: "Căutam sensul vieţii, frumosul, libertatea, adevărul"

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   19:45
Când visele devin realitate. Preotul român care a deschis o școală lângă Bruxelles: "Căutam sensul vieţii, frumosul, libertatea, adevărul"
Sursa foto: antena3CNN

Un preot român a deschis o școală lângă Bruxelles pentru a veni în sprijinul comunității de acolo, care voia învățământ în limba maternă.

Aceasta se află în localitatea Loonbeek, un sat situat la circa o jumătate de oră distanță de capitala Belgiei, într-o regiune de basm. Preotul Ciprian Grădinaru s-a hotărât să pună bazele acestei școli pentru copiii români, care locuiesc în zonă. 

Astfel că numărul românilor stabiliți aici crește de la un an la altul, atrași de posibilitatea copiilor lor de a învăța în limba de acasă. În spatele școlii locuiește preotul, cel care a făcut ca visele conaționalilor lui să devină realitate. 

Copiii se aud cântând melodii româneşti sau recitând versurile poeţilor naţionali, scrie antena3CNN

Pe una dintre fetițe o cheamă Ana și a învățat înainte în România dar și la o școală flamandă. Însă aici totul este altfel. 

"Nu aveam această bucurie să merg la şcoală, pentru că nu simţeam căldura pe care o simt aici. Da, îmi este dor de România, dar, în acelaşi timp, am descoperit aici ceva ce cred că aş găsi cu greu", a povestit Ana.

Părintele Ciprian Grădinaru este cel care a făcut ca dorința a zeci de români stabiliți în Belgia să fie posibilă. 

"Căutam sensul vieţii, căutam frumosul, libertatea, adevărul, am ajuns la Dumnezeu şi Dumnezeu la inima mea. Am ajuns să avem un liceu în toată regula, cu predare pentru copii între 3 şi 18 ani, iar aici îmbinăm şcolarizarea cu educarea copiilor", a povestit preotul.

El a fondat Asociația Triada în anul 2017 iar după trei luni școala și-a deschis porțile. Acest lucru s-a realizat cu ajutorul membrilor comunității românești, care au lucrat în trei schimburi pentru a finaliza proiectul. 

"Toţi bărbaţii din parohie mergeau la serviciu şi apoi veneau direct aici şi munceau, chiar şi până la ora 23:00. Alţii mergeau acasă, dormeau două sau trei ore şi apoi lucrau toată noaptea", a spus părintele, care a amenajat și o biserică la parterul școlii. 

Îi este dor de țară dar știe că este nevoie de el și acolo, zeci de familii găsindu-și liniștea și speranța în el. 

La acestă școală învață acum 60 de copii români. 

Preotul român care a deschis o școală lângă Bruxelles

 

×
Subiecte în articol: preot bruxelles ciprian gradinaru scoala