x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Primul profesor universitar în greva foamei 

Primul profesor universitar în greva foamei 

de Diana Scarlat    |    13 Sep 2017   •   13:30
Primul profesor universitar în greva foamei 

Finanţarea per capita a universităţilor din România, în combinaţie cu reducerea dramatică a numărului de candidaţi, creează o criză fără precedent a învăţământului superior. Marius Stamate (foto), profesor la Facultatea de Ingi­nerie a universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a intrat în greva foamei vinerea trecută, după ce a fost anunţat că-şi va pierde locul de muncă. 

învăţământ superior mai dau afară din profesori, în funcţie de evaluările făcute de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învă­ţământul Superior (ARACIS), dar şi de cererea pieţei, pentru că sunt din ce în ce mai puţini studenţi, de la un an la altul. Marius Stamate, profe­sorul universităţii băcăuane care a făcut mai mult de 100 de ore de grevă a foamei, susţine că fiecare instituţie de învăţământ superior a ajuns să profite de criza din sistem şi de autonomia univer­sitară, astfel încât cei din conducere îi elimină pe cei care nu sunt în grupul lor de interese. Profesorul spune că fostul rector al Universităţii „Vasile Alecsandri”, Valentin Nedeff, actualmente preşedintele senatului universităţii, a instaurat un „climat netransparent, clientelar si obedient”, iar celor care nu se supun regulilor li se reduce treptat numărul de ore de predare, până când sunt eliminaţi. „Eu am intrat în greva foamei pentru a încerca să rezolv o problemă generală, nu doar a mea. Sunt mai mulţi colegi în aceeaşi situaţie. Până astăzi (ieri – n.r.) nu am fost contactat de conducerea universităţii, pentru a încerca deblocarea acestei situaţii. Ministerul Educaţiei mi-a răspuns că nu poate interveni în probleme care ţin de autonomia universităţilor”, a declarat profesorul. 


Depinde de numărul de studenţi care se vor înscrie la masterat, dar dacă nu se vor aduna orele necesare, ar putea fi o problemă. Este de văzut dacă ARACIS este de acord cu diminuarea numărului de ore de fizică la această universitate, în funcţie de planu­rile pe care le-a aprobat. 
Anton Hadăr, preşedintele sindicatului Alma Mater 

×