x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Profesorii ies în stradă și cer salarii mai mari. Sindicatele din educație amenință cu grevă generală

Profesorii ies în stradă și cer salarii mai mari. Sindicatele din educație amenință cu grevă generală

de Alice Petrescu    |    25 Apr 2023   •   13:00
Profesorii ies în stradă și cer salarii mai mari. Sindicatele din educație amenință cu grevă generală

Sindicatele din Educaţie ies astăzi în stradă pentru a atrage atenția asupra veniturilor mici. Ei vor picheta sediul Guvernului, în semn de protest față de salarizarea din sistem dar şi de intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ.

Marius Ovidiu Nistor,  preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" spune că, pichetul din zilele de 25 şi 26 aprilie va avea loc între orele 12:00 - 13:00, în Piaţa Victoriei, iar în data de 10 mai va fi organizat un marş de protest.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" anunţă Guvernul României şi Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale. Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliţia de Guvernare, Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ", informează federaţiile sindicale într-un comunicat.

În opinia sindicaliştilor din Educaţie, intenţiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de învăţământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranşă de vechime, dar şi de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni.



În plus, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin: interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.

"Menţionăm că, până la momentul declanşării grevei generale, FSLI, FSE "Spiru Haret" şi FNS "Alma Mater" vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 şi 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale subliniază că indiferent dacă acest proiect de ordonanţă de urgenţă va fi aprobat sau nu, revendicările FSLI, FSE "Spiru Haret" şi FNS "Alma Mater" rămân aceleaşi: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului din învăţământ; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

×
Subiecte în articol: profesori salarii greva generala