Ești profesor în oraș, faci naveta pe banii tăi! Este un lucru care a fost schimbat la Iași, acolo unde reprezentanții Consiliului Local au aprobat decontarea navetei pentru dascăli şi în Municipiu, dar a fost lăsat la fel în alte locuri din țară. La Pitești, spre exemplu, profesorii au cerut același lucru, crezând că precedentul din zona Moldovei poate fi folosit în favoarea lor, însă reprezentanţii Primăriei au spus că nu există cadru legal prin care să li se dea bani.
În județul Argeș, în prezent, fac naveta spre școlile din mediul rural 600 de cadre didactice. Legea spune că doar cei care predau în alte locuri decât localitatea de domiciliu primesc bani pentru transport, iar sindicatele au încercat să schimbe asta după ce au văzut, la Iași, că este posibil.
Cer decontarea navetei ca să protejeze mediul
Profesorii și învățătorii au semnat o adresă către Primăria Pitești prin care au cerut gratuitate la transportul public în comun. Practic, un abonament decontat pe o linie de autobuz, şi anume cea folosită să ajungă de acasă la școală. Și nu au adus doar argumentul financiar, ci au spus și că, astfel, mediul ar fi mai protejat, pentru că mulți și-ar lăsa mașinile acasă.
„Apreciem că această măsură ar rezolva problema blocajelor rutiere în Pitești, ar reduce poluare generată de traficul cu autoturisme și ar reprezenta un sprijin pentru angajații din întreaga comunitate școlară din Pitești. Considerăm că schimbarea treptată a parcului auto de transport public din Pitești cu autobuze electrice reprezintă o măsură suplimentară în sensul solicitării noastre”, le-au transmis profesorii reprezentanților Primăriei Pitești.
Numai că hârtia a primit un răspuns negativ. În Pitești, la acest moment, este decontat pe jumătate transportul public pentru elevi, iar o potențială plată pentru profesori nu li s-a părut oportună celor din conducerea administraţiei locale. „În Legea nr. 1/2011, care este o lege specială, nu se face vreo referire la dreptul categoriilor de persoane pe care le menționați în adresa dumneavoastră, de a beneficia de facilități la transportul public în comun, de suprafață. Considerăm că măsurile dispuse nu pot fi extinse nelimitat”, le-au transmis dascălilor reprezentanții Primăriei.
Primăria, dată în judecată de profesori
Sindicaliștii spun că nu vor merge în instanță la Pitești, dar au făcut-o în cazul profesorilor din comuna argeșeană Popești, acolo unde Primăria a refuzat să mai plătească naveta. „I-am dat în judecată și am câștigat, pentru că erau doar cadre didactice care veneau din alte locuri, nu din comună. Acum trebuie să le dea banii din urmă, după ce primarul ne spunea că nu vrea să plătească. La Pitești, din păcate, nu avem ce face până când legea nu va fi schimbată. Dacă se va întâmpla asta”, spune Adrian Voica, sindicalist.
Naveta este decontată, în prezent, doar pentru cadrele didactice care predau în alte zone decât localitatea de domiciliu. În judeţul Argeş, în toate cazurile este vorba despre școli din mediul rural.