x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Proiectul pentru deschiderea curților școlilor, readoptat de Parlament

Proiectul pentru deschiderea curților școlilor, readoptat de Parlament

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   23:30
Proiectul pentru deschiderea curților școlilor, readoptat de Parlament
Sursa foto: pexels.com

Proiectul USR pentru acces liber pe terenurile de sport din școli, „astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur”, a fost adoptat, din nou, de Parlament.

„Între riscurile obezității infantile, lipsa infrastructurii sportive publice și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranță și, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare. Curtea școlii este șansa unei copilării sănătoase. Salut susținerea colegilor parlamentari și solicit directorilor de școli și autorităților locale să găsească voința și resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea școlii cu aceeași bunăvoință cu care găsesc soluții atunci când închiriază contra cost sala de sport din școală”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul legii.

Proiectul adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

„Ca urmare, porțile școlilor au rămas închise cu lacătul și milioane de copii au fost forțați să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase. Odată promulgată legea, accesul în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ va fi permis și gratuit tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional. În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unitățile de învățământ vor fi obligate să introducă în regulamentele de funcționare prevederi privind accesul și modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codașă între statele Uniunii Europene în ceea ce privește practicarea sportului și mișcării. Situația a fost agravată de pandemie, când lipsa activităţii fizice şi a relaţionării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării şi stării de bine a copiilor, prin inactivitate şi sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului şi alimentaţiei”, se menționează în finalul comunicatului USR.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proiect acces teren sport scoala