x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Reacții la aparatul care citește în palmă viitoarea meserie a elevilor: "S-a găsit chiromanție la Cluj"

Reacții la aparatul care citește în palmă viitoarea meserie a elevilor: "S-a găsit chiromanție la Cluj"

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2024   •   23:30
Reacții la aparatul care citește în palmă viitoarea meserie a elevilor: "S-a găsit chiromanție la Cluj"
Sursa foto: stiridecluj.ro

Inspectoratul Școlar Cluj a achiziționat un aparat cu 2.500 de euro pentru a scana palmele elevilor și a le spune ce meserie li se potrivește. 

Acesta a costat 2.500 iar cadre universitare și activiști civici din Cluj-Napoca spun că este o prostie. 

”Nu știu ce mi se pare mai fascinant: faptul că un inspectorat școlar a organizat o conferință de presă să prezinte „aparatul de 2500 de euro care îți citește palma și te orientează în carieră „. Sau că inventatorul acestui aparat – Dumitru Grigore – face parte din „Echipa Tracia Unită care a creat cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”, a scris Dan Boabes, pe grupul Clujul Civic.

”… și, după mai bine de 53 de ani de viață, dintre care mai bine de 25 în învățământ, tot nu am înțeles care e rolul Inspectoratelor ăstora.

– Cum nu? În cazul de față, să promoveze oficial PSEUDOȘTIINȚA. Cu participarea, dacă bine am înțeles din textul articolului, ce-i drept reticentă în aprecieri/ confirmări, a (Decanului) Facultății de Psihologie a UBB.

(Preluând și dezvoltând o idee dintr-un comentariu la această postare, pe pagina ISJ: eu încep pentru orice eventualitate să nu mai spăl ceștile cu zaț – le păstrez pentru următorul aparat-minune, capabil să-mi decidă aptitudinile/ șansele educstiv-profesionale)”, a scris și activistul Dumitru Cornel Vîlcu, asistent universitar la UBB.

Conf. UBB, Ciprian Mihali:  ”Chiromanția (cititul în palmă), noua graniță a pseudoștiinței la Cluj. Acum cu senzori și cu binecuvântarea Inspectoratului Școlar Județean”.

Radu Gramatovici, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, a spus că Inspectoratul Școlar Cluj ar trebui desființat.

”Îmi bâzâie notificările de dimineață (mulțumesc tuturor) de zici că a câștigat România la fotbal, dar în fapt s-a găsit chiromanție la Cluj, și nu la oricine, chiar la ISJ Cluj care dacă ar fi desființat, cine i-ar mai învăța pe elevi arta cititului în palmă și nu oricum, ci cu aparate premiate la Salonul de la Geneva, acolo unde, se știe, românii sunt campioni la categoriile motor cu apă și perpetuum mobile …

Așa o combinație nu mi-a fost să văd până acum (ISJ, vrăjitorie, Geneva), Doamne-ajută, există speranță și pentru români”, a scris pe pagina sa de Facebook profesorul Gramatovici.

Aparatul provine de la ”Școala Zalmoxiană”, iar în program au intrat peste 100 de elevi din clasa a XI-a din Cluj-Napoca.

Potrivit cluj24.ro, proiectul prevede testarea elevilor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare. Șeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marți, că noul sistem permite realizarea profilului vocațional, altfel decât prin intermediul chestionarelor clasice interpretate de un psiholog. ”În cadrul proiectului <<Încotro? Eu?>> ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc.

Andrei Galoș, reprezentantul firmei din Cluj-Napoca care produce această aparatură, a declarat la rândul său că sistemul este unul inovator, premiat național și internațional, titrează publicația Educație Privată.

Dumitru Grigore, prezentat drept inventatorul unui aparat care poate determina aptitudinile elevilor în urma scanării palmelor, este consilier pentru tehnologii avansate al societății pe acțiuni Tracia Unita, care promovează ”Școala Zalmoxiană”, potrivit paginii de internet a societății.

Dumitru Grigore a fost viceprimar în Năvodari și este membru al unei comisii a Academiei Române. În CV-ul său este inclusă și calitatea de preot misionar la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. ”Tracia Unita întruchipează tărâmul străvechi care a dat naștere civilizațiilor lumii, școala Zalmoxiană de spiritualitate și înțelepciunea tracică de recunoaștere mondială, meșteșugurile și arta populară, istoria și bogăția transmise generațiilor în acest colț de rai numit Grădina Maicii Domnului”, se arată pe site-ul de prezentare, potrivit stiridecluj.ro.

×
Subiecte în articol: reactii aparat citit palma elevi cluj