Pandemia nu a făcut decât o victimă în prima zi a Bacalaureatului, un singur elev fiind respins pentru temperatura corporală peste 37,3 grade Celsius, dar frica de virus nu i-a împiedicat pe 85 dintre absolvenții de liceu să copieze la examen. Ieri, s-a desfășurat prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, la Limba și literatura română, la care au fost prezenți 134.831 de candidați. Au absentat 3.643 de absolvenți de liceu, care vor putea susține examenele în următoarea sesiune specială stabilită pentru situația de pandemie, începând cu 6 iulie.
Un singur candidat a avut temperatura peste 37,3 grade Celsius și nu a fost lăsat să intre la examen. Același lucru se va întâmpla în toate zilele de examen, cu cei care vor avea temperatura mai mare decât cea acceptată prin ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Toți cei care nu vor putea susține examenele în această sesiune mai au o șansă în etapa specială, care se va desfășura începând cu 6 iulie. În prima zi de Bacalaureat, 46 de candidați s-au aflat în izolare, iar cinci sunt în carantină sau spitalizați. Însă, cei care au încercat să copieze nu mai au aceeași șansă. Măsurile speciale pentru pandemie nu au eliminat încercările de fraudare a examenului. „Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 85 de candidați. Drept consecință, aceștia nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, a anunțat Ministerul Educației.
GDPR nu mai face vizibile rezultatele
Subiectele și baremul de corectare pentru proba la Limba și literatura română au fost publicate ieri, la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Următoarele probe se vor desfășura conform următorului calendar: marți, 23 iunie - Limba și literatura maternă miercuri, 24 iunie - proba obligatorie a profilului joi, 25 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării. Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00, dar regulile s-au schimbat, de anul acesta, astfel încât notele nu vor mai putea fi văzute de oricine. Conform legislației în vigoare, Ministerul Educației va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.
Cum trebuie depuse contestațiile
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 - 19:00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 - 12:00. Pentru contestații, candidații trebuie să completeze, să semneze și să depună sau să transmită electronic și o declarație-tip în care să menționeze faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie să fie semnată și de părinți sau de reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.
Evaluarea - rezultate mai bune decât înainte de pandemie
O surpriză a venit de la Evaluarea Națională, unde s-au obținut note foarte mari, deși elevii au fost foarte stresați, din cauza situației actuale și a perioadei de izolare. 839 de elevi dintre cei care au susținut examenele la Evaluarea Națională au media generală 10, aproape dublu față de anul trecut, când doar 459 de elevi au avut punctaj maxim, iar peste trei sferturi dintre candidați au reușit să obțină medii peste 5, potrivit Ministerului Educației.
Rezultatele la Evaluarea Națională au fost centralizate și publicate ieri, de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), iar datele, înainte de contestații, arată că 76,10% dintre candidați, adică 122.158 de absolvenți ai clasei a VIII-a, au obținut medii mai mari sau egale cu 5, aceasta fiind cea mai mare rată de promovabilitate din ultimii trei ani. Pe de altă parte, rata de participare a fost de 93,00%, cu 160.468 candidați prezenți, dintr-un total de 172.531 de înscriși, mai mică față de anii trecuți (94,9% în 2019 și 2018, 97,1% - 2017). 135.101 de candidați (76.10%) au obținut medii mai mari sau egale cu 5, iar 839 au media generală 10.
Rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 93%, cu foarte puțin mai mică față de cea a anilor precedenți, ceea ce arată că efectele situației medicale nu au fost foarte grave. Același lucru arată și promovabilitatea crescută și numărul mare de medii de 10.