x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Vor primi bani de la stat!

O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Vor primi bani de la stat!

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   10:30
O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Vor primi bani de la stat!

O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Anul școlar 2025-2026 aduce schimbări semnificative. Profesorii vor putea beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta din anul școlar 2025-2026.

Conform ultimelor modificări aduse Legii 198/2023, finanțarea se va asigura din bugetul de stat pentru cheltuielile de transport în cazul personalului din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul de la începutul anului școlar 2025-2026.

Finanțarea de bază asigură desfășurarea în condiții normale a procesului de învățământ, la nivel preuniversitar, conform standardelor naționale, după cum stabilește actuala legislație din domeniul învățământului.

Potrivit articolului 127 din noua lege a învățământului preuniversitar, autoritățile administrației publice locale au, printre altele, obligația de a asigura personalului didactic care nu dispune de locuință în localitatea în care lucrează decontarea cheltuielilor de transport, scrie avocatnet.ro.

Printr-un proiect de lege apărut în toamna lui 2023, măsura s-ar putea extinde, astfel încât și inspectorul școlar general sau cel general adjunct dintr-o direcție județeană de învățământ să poată beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cu condiția să nu dețină o locuință în localitatea în care lucrează.

Salariile profesorilor, majorate la final de an

A fost aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care sunt mărite salariile personalului din învățământ. "Odată cu această mărire, creșterile salariale sunt, în medie, de 50%, cele mai mari din ultimele decenii, în mai puțin de un an", a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

Pentru cadrele didactice din preuniversitar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de aproximativ 20%.

"Mi-am dorit mult să reparăm inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar.

Astfel, în 2024, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%", a mai transmis Ligia Deca.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: profesori bani stat