Aceasta are drept obiectiv principal încurajarea progresului școlar în rândul elevilor cu performanțe medii. Bursa se va introduce în anul școlar 2024-2025 și se numește bursa de reziliență. Această măsură este concepută pentru a încuraja și motiva elevii cu performanțe școlare medii să își îmbunătățească rezultatele.
ÎnElevii care nu ating nivelul necesar pentru a primi burse de merit dar depun efort constant și progrese semnificative la învățătură vor beneficia de această nouă formă de sprijin financiar.
Conform declarației ministrului Educației, Ligia Deca, bursa de reziliență are o valoare de 300 de lei pe lună, se va acorda elevilor care au medie anuală peste 7 și care se află în primii 30% din clasă la rezultatele școlare.
Există însă criterii stricte de eligibilitate legate de prezența la cursuri, astfel că elevii care acumulează mai mult de 10 absențe într-un an școlar vor fi excluși de la primirea oricărui tip de bursă oferită de stat, fie că este vorba de burse de excelență, merit, reziliență, sociale sau tehnologice, potrivit edupedu.ro.
Aproximativ 164.000 de elevi din cei 3 milioane existenți în sistemul educațional din România ar putea beneficia de această bursă de reziliență, conform estimărilor reprezentanților ministerului.