x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Vouchere pentru 410.000 de copii în următorii patru ani. Banii sunt destinați achiziției de rechizite și îmbrăcăminte

Vouchere pentru 410.000 de copii în următorii patru ani. Banii sunt destinați achiziției de rechizite și îmbrăcăminte

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   12:45
Vouchere pentru 410.000 de copii în următorii patru ani. Banii sunt destinați achiziției de rechizite și îmbrăcăminte

Circa 410.000 de elevi vor primi câte 500 de lei în următorii patru ani.

Aceștia trebuie să fie înscriși în învățământul de stat și vor primi suma în fiecare an pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte.  

OUG 83/2023, care se aplică din 13 octombrie 2023, stabilește continuarea Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, a programului social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, potrivit avocatnet.ro

Prin urmare, preșcolarii și elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. Valoarea tichetelor va fi de 500 de lei. 

Se estimează că beneficiari vor fi circa 410.000 de copii. 

Banii se vor acorda în perioada 2023-2027. Ajutorul a fost acordat prima oară în anul școlar 2021-2022, tot în tranșă unică anuală.  
 
Pot beneficia de ajutorul de 500 de lei pentru rechizite, conform ordonanței: 

  • preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate, adică cei din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei (indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat); 
  • copiii înscrişi în învăţământul de stat (primar și gimnazial) care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (valoarea salariului minim brut pe ţară este acum de 3.300 de lei/ lună). Părinții

Părinții (inclusiv cei singuri) sau reprezentanții legali ai copiilor care îndeplinesc condițiile trebuie să depună la unitatea de învățământ o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, din care să reiasă componența familiei, în termen de 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor din anul școlar 2023-2024 (adică până pe 26 octombrie 2023) și 25 de zile calendaristice pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027. 
 
Prin familie se înțelege, potrivit OUG 33/2001, soțul, soția și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună. Totodată, se asimilează termenului de familie și persoana singura cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună. 
 
După ce se confirmă eligibilitatea elevilor și datele de identificare, grădinițele și școlile distribuie cardurile, împreună cu informațiile necesare privind lista magazinelor din zona unde aceștia își au domiciliul sau reședința de unde se pot cumpăra rechizitele și hainele.
 Cardurile pe care se virează ajutorul de 500 de lei nu permit retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar și pot fi utilizate doar pe teritoriul României. 

×
Subiecte în articol: copii elevi