x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coca-Cola, interzisă în Bolivia. Se retrage şi McDonald's

Coca-Cola, interzisă în Bolivia. Se retrage şi McDonald's

de Agerpres    |    01 Aug 2012   •   20:35
Coca-Cola, interzisă în Bolivia. Se retrage şi McDonald's

Cunoscutele companii americane Coca-Cola si McDonald's si-au incetat definitiv activitatea in Bolivia, in contextul in care guvernul acestei tari sud-americane a decis sa interzica incepand din luna decembrie Coca-Cola pe teritoriul national, in timp ce lantul de restaurante fast-food se inchide din motive economice.

Interdictia pentru Coca Cola urmeaza sa intre in vigoare la 21 decembrie.

"Aceasta decizie se combina perfect cu sfarsitul calendarului Maya si va fi parte a festivitatilor dedicate sfarsitului capitalismului si inceputul unei vieti culturale adevarate", a declarat ministrul bolivian de externe David Choquehuanca.

Aceasta zi, potrivit acestuia, va insemna sfarsitul erei de egoism si de separare a popoarelor.

"Data de 21 decembrie ar trebui sa insemne sfarsitul bauturii Coca Cola si inceputul mocochinchi (o bautura din piersici). In plus, tot atunci se va produce o aliniere a planetelor pentru prima oara in ultimii 26.000 de ani, iar acest lucru nu poate semnifica decat sfarsitul capitalismului si inceputul comunitarismului', a adaugat seful diplomatiei boliviene.

Ca motiv oficial de interzicere a producerii Coca Cola pe teritoriul Boliviei, autoritatile de la La Paz au invocat grija pentru sanatatea natiunii si conservarea patrimoniului cultural.

In acelasi timp, din 2010, in Bolivia se produce o bautura carbogazoasa, preparata pe baza frunzelor adevarate de coca, sub numele de Coca Colla. Aceasta este comercializata in sticle cu etichete care sunt foarte asemanatoare celebrei bauturi americane. La productia bauturii respective sunt folosite frunzele de coca cultivate in orasul Cochabamba din Bolivia, unde se afla cele mai multe culturi ilegale de coca.

Dupa retragerea McDonald's, Bolivia devine a doua tara din America Latina dupa Cuba unde nu vor exista restaurante fast-food ale acestei retele. Expertii invoca un esec de marketing si economic al acestei companii in Bolivia. In cei 14 ani cat de cand McDonald's s-a implantat in Bolivia, reteaua nu si-a castigat popularitatea, in parte din cauza conservatorismului si obiceiurilor gastronomice ale localnicilor.

×