CRIZĂ ● Rusia şi Georgia se acuză reciproc de luptele din Osetia de Sud
Armistiţiul cerut de Georgia în regiunea separatistă Osetia de Sud a
expirat aseară, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul acesteia în
cursul zilei, iar numărul morţilor din capitala osetină Ţhinvali a
ajuns la 1.000.
CRIZĂ ● Rusia şi Georgia se acuză reciproc de luptele din Osetia de Sud
Armistiţiul cerut de Georgia în regiunea separatistă Osetia de Sud a expirat aseară, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul acesteia în cursul zilei, iar numărul morţilor din capitala osetină Ţhinvali a ajuns la 1.000.
Potrivit comandantului forţelor ruse de menţinere a păcii, Murat Kupahmetov, ţhinvali a fost "aproape în întregime distrusă de numeroasele bombardamente" de artilerie. Spre seară, Tbilisi a anunţat că a pierdut o parte din controlul asupra capitalei osetine cucerită în cursul zilei. Oficialii georgieni spun că ruşii au atacat teritoriul georgian. Moscova dezminte informaţia, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul rus Vladimir Putin avertizează cu replici şi "măsuri de retorsiune". Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili acuză Rusia de agresiune şi cere pedepsirea ei. SUA şi UE îşi exprimă îngrijorarea şi cer o soluţionare paşnică rapidă.
TABERELE. Atacul Rusiei asupra Georgiei a survenit după ce mai mulţi soldaţi ruşi din forţele de menţinere a păcii ar fi fost ucişi de bombardamentele georgiene din noaptea de joi spre vineri, din Osetia. Aceste atacuri ale Georgiei au survenit, la rîndul lor, după ce şase militari georgieni au fost ucişi de o bombă la graniţa cu regiunea separatist. Rusia îi susţine pe separatişti.
INTERESELE. Actuala criză alimentează temerile cu privire la izbucnirea unui război în această regiune situată pe un traseu vital al transportului de energie, mai ales din perspectiva eforturilor Europei de reducere a dependenţei energetice de Rusia. Tensiunile dintre Rusia şi Occident pe tema Georgiei au fost vizibile şi pe durata summitului NATO de la Bucureşti, cînd Georgia a încercat să obţină planul de acţiune în vederea aderării la NATO (MAP). Cu toate că preşedintele George W. Bush şi-a exprimat public susţinerea pentru ca Georgia să primească MAP, Germania şi Franţa au refuzat şi decizia privind acordarea MAP a fost amînată eventual pentru sfîrşitul anului. Moscova se opune vehement aderării fostelor republici sovietice la NATO.
Citește pe Antena3.ro