x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 teorii ale conspiraţiei

10 teorii ale conspiraţiei

de Irina Cristea    |    12 Sep 2009   •   00:00
10 teorii ale conspiraţiei
Sursa foto: Sean Adair/Reuters

Opt ani şi o comisie de anchetă n-au fost suficienţi pentru ca lumea să înţeleagă fără drept de apel ce s-a întâmplat în ziua de 11 septembrie 2001. Controversele din jurul celor mai sângeroase atentate teroriste continuă, iar teorii noi au apărut, spre deliciul amatorilor de conspiraţii.



Autorităţile americane şi Comisia de anchetă care a luat la bani mărunţi toate informaţiile existente cu privire la atacurile de la 11 septembrie, susţin că reţeaua Al-Qaeda a fost unicul iniţiator, finanţator şi executant (prin intermediul a 19 membri) al atentatelor.

IPOTEZE VECHI {I NOI
Teorii care contrazic această versiune au apărut încă de acum opt ani. Ecourile multora dintre ele nu s-au stins încă. În plus, alţi "conspiraţionişti" au lansat ipoteze noi. Care, pe măsură ce sunt negate mai vehement, capătă mai mulţi susţinători. Site-ul america.gov a sintetizat câteva dintre cele mai populare teorii ale conspiraţiei.

Prima dintre ele este şi cea mai discutată şi implică autorităţile americane, care ar fi ştiut despre complotul Al-Qaeda, dar au permis reuşita atacului pentru că avea nevoie de un motiv pentru a declanşa războaiele din Afganistan şi Irak. Alţi conspiraţionişti susţin că "Gemenii" din New York au fost distruşi prin intermediul unor demolări controlate, "pilotate din interiorul clădirilor şi că impactul avioanelor nu avea cum să ducă la colapsul celor doi coloşi.

Teoria potrivit căreia clădirea Pentagonului nu a fost lovită de unul dintre avioanele deturnate, ci de o rachetă lansată chiar de americani, a fost printre primele apărute după atacuri. Însă Comisia de anchetă a arătat că în zona de impact s-au găsit rămaşiţe ale celor aflaţi la bord, că există martori care au văzut avionul lovind sediul Departamentului Apărării şi că anchetatorii au găsit cutiile negre ale avionului. Tot la scurtă vreme după atentate s-a lansat teoria că al patrulea avion, prăbuşit în Pennsylvania, a fost doborât de o rachetă lansată de un avion de vânătoare.

Alte ipoteze privind atacurile din New York: avioanele care au distrus "Gemenii" au fost teleghidate de la sol, acţiunile la bursă ale companiilor United Airlines şi American Airlines au cunoscut "fluctuaţii neobişnuite" chiar înainte de 11 septembrie. În ceea ce priveşte ultima speculaţie, Comisia a confirmat că au existat nişte "tranzacţionări neobişnuite", dar a precizat că "fiecare s-a dovedit a avea explicaţii inofensive".

O teorie dragă multora - dovada că unii au ştiut despre iminenţa atentatelor este neprezentarea la muncă, la 11 septembrie 2001, a 4.000 de angajaţi evrei care lucrau pentru firme cu sediul în cele două turnuri. Statistica arată că aproape 15% din victimele din New York erau evrei şi că nu se verifică teoria unei absenţe în masă.

Alte ipoteze vehiculate: atacurile nu au fost opera Al-Qaeda, iar înregistrările în care liderii organizaţiei vorbesc despre "succesul lor" sunt falsuri; telefoanele date de pasageri şi membri ai echipajelor au fost fabricate, întrucât era imposibil să foloseşti telefonul celular la o altitudine atât de mare; şi, nu în ultimul rând, unii cred că guverne străine, precum cel pakistanez sau cel din Arabia Saudită, au finanţat teroriştii, în timp ce servicii de securitate străine au avut diferite roluri în atacuri.

×