x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 11 ani după atentate: America şi "Noul Darvinism" al teroriştilor

11 ani după atentate: America şi "Noul Darvinism" al teroriştilor

de Sînziana Stancu    |    10 Sep 2012   •   21:00
11 ani după atentate: America şi "Noul Darvinism" al teroriştilor

11 Septembrie 2001 – 11 Septembrie 2012. Presedintele Barack Obama le-a cerut americanilor sa isi aduca aminte cat de departe a ajuns America in 11 ani de la atentatele teroriste.

In discursul sau saptamanal difuzat la radio si pe internet, presedintele Barack Obama le-a cerut tuturor americanilor sa comemoreze cei 11 ani de la teribilele atentate teroriste de la New York si Washington, din 11 septembrie 2001, soldate cu peste 3.000 de morti, prin a-si aduce aminte cat de mult a evoluat societatea americana dupa acea tragedie si pana astazi. Obama si-a indemnat concetatenii sa isi aduca aminte de victimele atentatelor teroriste si de familiile lor si sa le aduca omagiu tuturor celor care au intevenit primii dupa atacuri, riscandu-si propriile vieti pentru a le salva pe ale altora.

Dar chiar daca anii au trecut fara ca vreo tragedie asemanatoare sa se repete, si chiar daca Osama Bin Laden, teroristul de origine saudita care a pus la cale atentatele, a fost ucis de americani anul trecut, la un deceniu de la tragedie, pericolul terorist pentru natiunea americana nu poate fi inlaturat cu totul nici acum. Pentru ca nici teroristii nu au stat pe loc. Teroristii evolueaza si se adapteaza. America este in continuare expusa atacurilor teroriste ale Al Qaida, retea ce a evoluat si ea in tot acest rastimp si s-a "adaptat" pe masura dusmanului sau de moarte, Statele Unite ale Americii, sunt parerile exprimate de mai multi experti, analisti si comentatori politici. Sunt si parerile unor ziaristi specializati in problema terorismului, citati de presa americana, care vorbesc despre "Noul Darvinism" al pericolelor pentru securitatea SUA, constand tocmai in aceasta evolutie, "adaptare" si "flexibilitate" a teroristilor, prin care acestia cauta sa dea alte lovituri sofisticatei si ultraperformantei tehnologii americane, prin mijloace simple, obisnuite, unele dintre acestea chiar precare, cum ar fi bombele artizanale, dar care au efecte devastatoare si pot pacali pana si pe cei mai vigilenti ochi sau pe cele mai performante aparate de detectie.

Notiunile "adaptare" si "flexibilitate" apar tot mai des si in discursurile oficialitatilor americane, cand acestea vorbesc despre amenintari teroriste la adresa securitatii SUA din partea unor dusmani in stare sa renasca din propria cenusa, sa recruteze adepti si sa se regrupeze pentru a comite noi atacuri si mai violente. "Aceeasi lideri folosesc insa un ton diferit atunci cand se refera la efectele asupra natiunii americane a luptei duse de 11 ani impotriva extremismului violent. Mai precis, liderii americani ridica in slavi eroismul si spiritul de sacrificiu ale celor care apara SUA, dar in acelasi timp, asupra lor se fac presiuni din ce in ce mai mari sa explice si sa rezolve o serie de probleme ingrijoratoare, cum sunt rata sinuciderilor in randul trupelor americane sau cea a stresului posttraumatic, care ameninta sa puna in dificultate sistemul de sanatate american", scrie The Washington Post.

Cu toate acestea, Obama, care se afla intr-un an electoral vizand al doilea mandat la Casa Alba, isi imbarbateaza in continuare natiunea, spunandu-i ca a iesit mult mai puternica din aceste atentate, ca Osama bin Laden nu mai este un pericol pentru America si ca SUA au intarit legaturile cu aliatii lor din toata lumea.

"Ca americani, refuzam sa traim cu frica!", si-a incheiat Obama unul dintre discursurile sale cu ocazia apropiatei comemorari a tragediei de acum 11 ani.

×