x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 11 septembrie - Se poate repeta

11 septembrie - Se poate repeta

15 Apr 2006   •   00:00
11 septembrie - Se poate repeta

"As fi vrut ca atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 (din Statele Unite, n.r.) sa se reia in zilele de 12, 13, 14, 15, 16 si 17 ...", a spus Zacarias Moussaoui, singurul individ judecat pentru complicitate la atacurile din "martea neagra". "Nu am regrete sau remuscari", a continuat francezul in varsta de 37 de ani.

NEPASARE. Aflat in fata Curtii federale, conduse de judecatorul american Leonie Brinkema, Moussaoui a continuat sa adopte aceeasi atitudine sfidatoare cu care i-a socat chiar si pe avocatii sai. Saptamana aceasta procurorii au prezentat, la Tribunalul federal din orasul american Alexandria, suferinta victimelor atentatelor de la 11 septembrie, a rudele lor si a supravietuitorilor. Marturiile au fost atat de emotionante, iar fotografiile cadavrelor carbonizate atat de dureroase, incat o membra a echipei care asigura apararea lui Moussaoui nu si-a putut stapani lacrimile. Juratii au ascultat si inregistrarea audio din cabina pilotilor zborului 93, inainte ca avionul sa se prabuseasca in statul Pennsylvania. Caseta audio nu a fost facuta publica niciodata. La sfarsitul benzii, o voce spune, in araba, "Allah este mare", in timp ce o alta striga, in engleza, "Nu, nu, nu!".

NEBUNIE. Marturiile rudelor victimelor si inregistrarile terifiante nu l-au coplesit pe Moussaoui. Nu l-au afectat nici macar incercarile aproape disperate ale avocatilor lui de a demonstra ca francezul sufera de schizofrenie paranoida. Pasibil cu pedeapsa capitala, el ar putea scapa de aceasta sentinta daca se demonstreaza ca a avut o circumstanta atenuanta. "Slava lui Allah, nu sunt nebun", a spus Moussaoui joi, sugerand ca apararea sa lasa de dorit. Francezul si-a manifestat nemultumirea, precizand ca daca ar fi avut un avocat musulman in care sa poata avea incredere, i-ar fi dezvaluit, in urma cu patru ani, doua argumente pentru a evita injectia mortala. Primul ar fi acela ca juratii nu au nici un interes sa il martirizeze, iar al doilea motiv se refera la posibilitatea ca Moussaoui sa fie inchis pe viata pentru a servi, la un moment dat, ca "moneda de schimb" pentru a salva vietile americanilor luati ostatici in Irak sau in Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe