x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 120 de ani de la naşterea lui Mao. Mesajele subtile ale conducerii de la Beijing

120 de ani de la naşterea lui Mao. Mesajele subtile ale conducerii de la Beijing

26 Dec 2013   •   13:36
120 de ani de la naşterea lui Mao. Mesajele subtile ale conducerii de la Beijing

În China se celebrază 120 de ani de la naşterea lui Mao Zedong, fondatorul Chinei moderne.

Liderii de la Beijing, în frunte cu preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au vizitat mausoleul lui Mao, mii de oamenii s-au strâns oraşul său natal pentru a urmări un foc de artificii care a durat, se spune, patru ore.

Cu toate acestea, precizează BBC, pe prima pagină a ziarului de partid evenimentul nu a fost menţionat.
Deşi într-un comentariu din paginile de interior se spune că Mao a fost "un mare patriot şi erou", există şi un editorial în care se spune că cel mai bun mod de a-l comemora pe Mao este de a continua reformele lansate de succesorii săi.

Corespondenţii de presă spun că politicienii cinezi trebuie să menţină un echilibru între glorificarea lui Mao, omul căruia îi datorează legitimitatea politică, şi faptul că unele dintre hotărârile sale au avut consecinţe dezastruoase. Milioane de oameni au murit în timpul Marelui Salt Înainte, când Mao a încercat colectivizarea agriculturii în timpul unei secete masive şi mii de intelectuali au fost epuraţi sau omorâţi în timpul Revoluţiei Culturale.

De la începutul reformelor, în 1978, liderii chinezi au arătat respect pentru realizările lui Mao dar s-au îndepărtat de cele mai multe dintre politicile sale.

×
Subiecte în articol: mao zedong