x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 15 milioane de oameni, expuși riscului de revărsare catastrofală a lacurilor glaciare 

15 milioane de oameni, expuși riscului de revărsare catastrofală a lacurilor glaciare 

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2023   •   12:15
15 milioane de oameni, expuși riscului de revărsare catastrofală a lacurilor glaciare 
Sursa foto: Hepta

Fenomenul de erupție a unui lac glaciar pune în pericol, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, cele aproximativ 15 milioane de persoane de pe glob care locuiesc la mai puțin de 50 de kilometri de un lac glaciar, scrie CNN.

Ghețarii din întreaga lume se topesc într-un ritm alarmant și lasă în urma lor iar apa de topire umple depresiunea lăsată în urmă de ghețar, formând ceea ce se numește un lac glaciar.

Pe măsură ce temperaturile cresc și se topesc tot mai multe bucăți din ghețar, lacul se ridică - iar traiul în aval de unul dintre ele ar putea fi incredibil de periculos. Dacă lacul se ridică prea mult sau dacă terenul sau gheața din jur cedează, lacul s-ar putea revărsa.

Acest fenomen se numește erupție a unui lac glaciar. Mai mult de jumătate dintre persoanele în pericol sunt concentrate în doar patru țări - India, Pakistan, Peru și China.

Acesta este primul studiu care analizează în mod specific impactul potențial al revărsării lacurilor glaciare, despre care experții spun că nu poate fi subestimat.

Tom Robinson, coautor al studiului și lector senior la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă, a declarat că o erupție a unui lac glaciar este ca un "tsunami pe uscat". El a comparat impactul său cu prăbușirea bruscă a unui baraj.

Astfel de inundații au loc fără niciun avertisment. Revărsările anterioare ale lacurilor glaciare au ucis mii de oameni și au distrus proprietăți și infrastructuri critice. Cordillera Blanca din Peru este un punct fierbinte pentru acest fenomen periculos. Din 1941, lanțul muntos s-a confruntat cu peste 30 de dezastre glaciare, de la avalanșe la izbucniri de lacuri, care au făcut peste 15.000 de victime, au constatat cercetătorii.

Deși nu este încă clar cât de mult din inundațiile din Pakistan de anul trecut au fost legate de topirea ghețarilor, țara găzduiește mai mulți ghețari decât oriunde în lume, în afara regiunilor polare. Numai în 2022, au avut loc cel puțin 16 incidente de revărsare a lacurilor glaciare în regiunea Gilgit-Baltistan din nordul țării - semnificativ mai multe decât cele cinci sau șase evenimente observate în anii anteriori, au declarat oamenii de știință.

Studiul a constatat că regiunea cea mai expusă la aceste izbucniri este Asia montană înaltă, care include Nepal, Pakistan și Kazahstan. În medie, fiecare persoană din această regiune locuiește la aproximativ 10 km de un lac glaciar, au observat oamenii de știință.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lacuri glaciare revărsare