x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2116 polonezi morţi în 1945, reînmormântaţi creştineşte

2116 polonezi morţi în 1945, reînmormântaţi creştineşte

15 Aug 2009   •   00:00

Rămăşiţelor pământeşti a 2.116 de civili germani care au murit în 1945, descoperite recent într-o groapă comună la Malbrok, în nordul Poloniei, au fost reînhumate vineri în cimitirul militar german de la Glinna, în apropiere de Szczecin, relatează AFP.



Ceremonia a fost precedată de o slujbă religioasă ecumenică, celebrată de preoţi catolici şi protestanţi. Cu acest prilej, ambasadorul german în Polonia, Michael Gerdts, a salutat colaborarea "bună şi amicală" între autorităţile celor două state, care a permis reînhumarea acestor civili. "Identitatea acestor oameni şi cauza morţii lor rămân deocamdată întrebări fără un răspuns satisfăcător", a declarat preşedintele Federaţiei pentru întreţinerea mormintelor de război germane, Reinhard Führer.

Potrivit primelor concluzii ale Institutului polonez al memoriei naţionale /IPN/, victimele sunt mai ales civili germani care au murit de frig, foame, boli sau ucişi în luptele înverşunate purtate între Armata Roşie şi Wehrmacht în fostul oraş Marienburg, în ianuarie şi februarie 1945.

Cimitirul de la Glinna, care adăposteşte mormintele a în jur de 13.000 de soldaţi germani, a fost ales de autorităţile germane drept loc de înhumare a rămăşiţelor pământeşti. Acestea au fost descoperite întâmplător la 28 octombrie 2008, în timpul lucrărilor de construcţie la un hotel de lux, la circa 300 de metri de castelul de la Malbork al cavalerilor teutoni, unul din obiectivele turistice cele mai vizitate din Polonia.

×
Subiecte în articol: externe