x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 30 de milioane de americani au votat deja

30 de milioane de americani au votat deja

de Istvan Deak    |    06 Noi 2012   •   18:03
30 de milioane de americani au votat deja
Sursa foto: J.D. Pooley/AFP

Circa 30 de milioane de alegători americani şi-au exprimat deja opţiunea pentru Preşedinţia Statelor Unite, înaintea votului de marţi, la care sunt aşteptate câteva zeci de milioane de persoane. Preşedintele Barack Obama şi contra-candidatul său, Mitt Romney sunt aproape egali în sondaje, dar sistemul de vot, bazat pe aşa-numiţii electori, face ca rezultatul, care va fi aflat la finalul zilei, să fie decis de opţiunile din câteva state.

În majoritatea statelor americane opţiunile de vot nu reprezintă o surpriză, explică Rador. În California câştigă în mod tradiţional candidaţii Partidului Democrat, al preşedintelui Obama, în Texas cei ai Partidului Republican. Există însă câteva state considerate cheie, de care depinde rezultatul final. Cele mai importante sunt cele cu un număr mare de electori.

Cine decide câştigătorul

Colegiul Electoral, nu numărul de voturi exprimate, decide cine va fi viitorul preşedinte al Statelor Unite. Acest colegiu e format din 537 de electori. Câştigă, aşadar, candidatul care obţine cel puţin 270 dintre voturile acestora. Numărul de voturi pe care îl deţine fiecare stat american depinde de numărul de locuitori. California, cu o populaţie de aproape 40 de milioane de persoane, are 55 de voturi în Colegiul Electoral, în timp ce un stat mic sau puţin populat, cum ar fi Alaska, are 3 electori.

În acest moment, în funcţie de opţiunile tradiţionale, Barack Obama pare să îşi fi asigurat 196 de voturi în Colegiul Electoral, iar republicanul Mitt Romney 191. Lupta se dă aşadar pentru 151 de electori din 12 state. Preşedintele ar mai avea nevoie de 74 de electori pentru a-şi asigura victoria şi ar obţine dacă, de exemplu, câştigă în Ohio, Pennsilvanya, Michigan, Carolina de Nord şi New Mexico. Florida, stat cu 29 de electori, ar putea fi adjudecat de Mitt Romney.

Ciudăţeniile sistemului electoral

În afară de Nebraska şi Main, în toate celelalte state, cine câştigă cele mai multe voturi obţine toate voturile electorilor. E motivul pentru care în statele Unite s-a întâmplat ca cel care câştigă votul popular să nu câştige neapărat şi alegerile. În 2008 au votat peste 130 de milioane de persoane, dar prezenţa e de aşteptat să fie mai mică anul acesta. La finalul zilei, pe măsură ce votul se încheie, în funcţie de fusul orar, rezultatele încep să apară şi începe numărătoarea electorilor, concluzia fiind aşteptată în câteva ore de la închiderea urnelor. Pe parcursul zilei, Mitt Romney are programate evenimente electorale în mai multe oraşe şi va afla rezultatul în Boston. Barack Obama se va afla în Chicago.

Potrivit unui studiu realizat de postul de televiziune NBC şi citat de Mediafax, alegătorii din SUA care nu votează argumentează că sunt prea ocupaţi, ba chiar că s-au săturat de politică sau consideră că votul lor nu contează. Analiştii politici cred că alegătorii indecişi vor determina rezultatul scrutinului prezidenţial, dar despre această categorie de alegători se cunosc puţine lucruri.
Conform studiului, cei mai mulţi dintre cetăţenii care nu merg la urne au un nivel scăzut de educaţie. Cetăţenii bogaţi tind să voteze în proporţie mai ridicată comparativ cu cei ale căror venituri sunt mai mici de 20.000 de dolari pe an.

Relaţie tensionată cu Legislativul

Americanii nu doar pentru viitorul preşedinte, ci şi pentru componenţa Legislativului. În joc sunt toate cele 435 de posturi din Camera Reprezentanţilor şi aproximativ o treime dintre cele de senator. Potrivit analiştilor, cel mai probabil, situaţia în Congres va rămâne la fel ca în prezent, comentează Rador. Camera Reprezentanţilor va fi dominată de republicani, iar Senatul de democraţi.

Potrivit analiştilor, la alegerile de marţi este de aşteptat ca democraţii să câştige câteva fotolii în Camera Reprezentanţilor, dar nu suficiente pentru a deţine majoritatea. Republicanii, la rândul lor, cel mai probabil, nu vor reuşi să răstoarne situaţia din Senatul american, unde democraţii au cu câteva posturi mai multe decât republicanii. Asta înseamnă că indiferent cine va ajunge la Casa Albă, fie că este vorba de republicanul Mitt Romney, fie democratul Barack Obama, următorii ani anunţă o relaţie la fel de tensionată între preşedinte şi Congres, ca în ultimii doi ani.

La scurt timp după alegeri, Congresul va trebui să ia o serie de decizii importante pentru economia americană, spre exemplu, dacă să aprobe expirarea unor reduceri de taxe promovate de preşedintele Bush sau intrarea în vigoare a unor tăieri drastice de buget pentru mai multe domenii. Economiştii avertizează că lipsa unei decizii ar putea împinge Statele Unite într-o nouă recesiune.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA alegeri sua 2012