x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 9/11: Autorităţile din New York sunt în alertă maximă, în urma unei ameninţări "credibile"

9/11: Autorităţile din New York sunt în alertă maximă, în urma unei ameninţări "credibile"

09 Sep 2011   •   05:28
9/11: Autorităţile din New York sunt în alertă maximă, în urma unei ameninţări "credibile"

Statele Unite au avertizat in legatura cu o "amenintare credibila, specifica", vizand New York sau Washington DC, inainte de comemorarea a 10 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, relateaza BBC News.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a spus ca amenintarea este "necoroborata", insa masurile de securitate vor fi sporite pe poduri, tuneluri si in mijloacele de transport public.

La randul sau, comisarul de politie Raymond Kelly a precizat ca, in urmatoarele zile, controalele aleatorii din metroul din new York vor fi mai frecvente. In aceste conditii, presedintele american Barack Obama a cerut Statelor Unite sa isi intensifice eforturile din lupta impotriva terorismului.

Potrivit postului de televiziune ABC News, trei persoane, dintre care un cetatean american, au intrat pe teritoriul Statelor Unite in luna august, cu scopul de a lansa un atac terorism. Nu exista informatii daca acest lucru este legat de amenintarea mentionata de oficialii americani.

O ceremonie de comemorare a celor aproape 3.000 de persoane care si-au pierdut viata in atacurile teroriste va avea loc duminica la Ground Zero din New York. La eveniment vor participa, printre altii, presedintele american Barack Obama si fostul presedinte George W. Bush.

Oficiali de la Casa Alba au precizat ca presedintele, care a rostit joi seara un discurs in Congres despre piata muncii, a fost informat despre amenintare.

Un oficial FBI, Janet Fedarcyk, a confirmat amenintarea: "Al-Qaida si-a aratat interesul pentru datele si aniversarile importante. In aceasta situatie, este corect sa spunem ca exista informatii credibile, precise, dar neconfirmate".

Bloomberg a anuntat ca Departamentul de politie din New York va "desfasura resurse suplimentare, dintre care unele vor putea fi observate, altele nu".

Osama pregatea un atac in SUA, la 11 septembrie

Osama bin Laden planifica un atentat de proportii in Statele Unite, cu ocazia implinirii a zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, potrivit documentelor confiscate de fortele speciale americane din locuinta acestuia din Abbottabad, relateaza Wall Street Journal, in editia online de vineri.

Liderul al-Qaida si coordonatorul pentru operatiuni al retelei, Attiyah Abd al-Rahman, au discutat despre componenenta echipei de atac, bin Laden respingand mai multe propuneri facute de Rahman, au declarat oficiali americani, adaugand insa ca planurile se aflau intr-un stadiu incipient.

Informatiile despre planificarea atacului se numara printre putinele date concrete referitoare la potentiale amenintari obtinute din documentele de la Abbottabad, confiscate in raidul soldat cu uciderea liderului terorist.

Comunicatiile dintre bin Laden si Rahman erau purtate in principal prin documente salvate pe memorii flash, care erau livrate de curieri de incredere, iar cei doi au discutat si despre recrutarea de teroristi care sa detina pasapoarte si alte documente de calatorie legale.

Sursele citate de Wall Street Journal au afirmat si ca bin Laden era izolat la Abbottabad, iar deseori opiniile sale nu erau luate in considerare de ceilalti membri ai retelei.

×