x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A ajuns creatoare de moda la Londra

A ajuns creatoare de moda la Londra

31 Iul 2004   •   00:00

O romanca a intrat in sufletul "mireselor" de pe malurile Tamisei si nimeni nu o mai poate detrona. Rochiile sale sunt cautate chiar si pe Internet. Pentru a avea succes cu creatiile sale, ea a renuntat la toata broderia si brizbrizurile pe care le stia din Romania.

ROXANA I. ANCUTA

In Anglia, o tara recunoscuta pentru conservatorismul ei, nu este usor sa ajungi celebru imbracand mirese, mai ales daca nu esti englez sau nu porti un nume "de firma". La 23 de ani, Ana Cristache este mai realizata profesional decat sunt multi altii la varsta maturitatii. Ce-i drept, a avut si norocul de partea ei, chiar daca acesta s-a numit, din anumite puncte de vedere, sotul (avocat comercial in Londra) ori familia.

O PREZENTARE. Ana este casatorita de un an, traieste la Londra, in apropierea stadionului echipei Chelsea, are o casa de moda pentru mirese. Este recunoscuta ca fiind o creatoare cu stil. Povestea plecarii din Romania a pitestencei a inceput acum 13 ani. "M-am dus in Anglia pentru 6 luni, la o scoala privata, de moda veche - Ardingly College - , cu internat si foarte, foarte stricta", rememoreaza Ana. Niste prieteni din Anglia ii obtinusera o bursa de la statul englez. Era pentru prima data departe de parinti, nu vorbea limba engleza, nu-i placea mancarea de-acolo si numara zilele care o mai desparteau pana la intoarcerea ei acasa. "Aveam un calendar pe perete si, in fiecare zi, taiam cu o carioca rosie cate o data", spune Ana.

CU REPETITIE. Cu un gust mai mult amar, Ana s-a grabit atunci sa revina in Romania, a continuat scoala generala si s-a inscris la un liceu din Pitesti, pe care nu a apucat sa-l termine, pentru ca a luat, din nou, drumul Angliei. S-a dus la aceeasi scoala, ii oferisera inca o bursa. "Tot timpul tinusem legatura cu directorul scolii, pe care il rugasem daca se mai iveste ocazia de o bursa, sa mi-o dea mie", spune ea. In Anglia i-a fost destul de greu la liceu, pentru ca nu a fost acceptata imediat de straini. Profesoara de engleza, "o femeie foarte aspra, cu niste sprancene ridicate si un nas ascutit", i-a dat de furca toti anii de liceu. La prima ora de engleza i-a zis: "Daca simti ca nu ai ce cauta aici, ar fi mai bine sa te muti la alt curs. Inca mai este timp. Aici e de muncit!". Ana nu s-a lasat intimidata si nu a schimbat cursurile. "Daca ar fi stiut ea cata literatura si gramatica am mancat in Romania, nu ar fi comentat asa ceva", afirma creatoarea. Prima tema pe care le-a dat-o a fost o analiza literara a unui paragraf din "Frankenstein", de Mary Shelley. Nu a putut sa-i dea altceva decat A. Nimeni altcineva din clasa nu a luat A atunci. In urmatorii doi ani a continuat sa o persecute pe Ana, acest lucru a facut-o pe tanara sa munceasca enorm.

CU VEDERE LA BIG BEN. Dupa liceu s-a inscris la facultate, la King’s College University din Londra, sectia Business Management, cu ajutorul parintilor, care i-au platit toate cursurile. "Absolut tot ce castigau imi dadeau mie. Absolut tot! Au facut un sacrificiu teribil pentru mine", afirma Ana. Daca la liceu s-a simtit uneori tratata precum o intrusa, la facultate i-a fost mult mai bine. Se obisnuise deja cu sistemul educational si, mai ales, nu mai avea probleme cu limba engleza. Invata chiar in centrul Londrei si in fiecare zi trecea pe langa Big Ben si Casa Parlamentului.

GUSTURILE ENGLEZOAICELOR. Ana spune ca singurii oameni care au ajutat-o sa-si puna business-ul sau pe picioare, atat din punct de vedere financiar, cat si moral, au fost sotul si parintii ei. O casa de moda, in mijlocul Londrei, nu-i putin lucru... Sa ajungi sa ai clientela aleasa este si mai complicat... Initial, Ana Cristache a lucrat in echipa cu Anca, o prietena din Pitesti, foarte talentata la design. Prietena ei concepea pe hartie diferite modele de rochii de mireasa, care apoi erau verificate de Ana, cu scopul de a vedea daca se pot introduce sau nu in colectie. Avand cliente numai englezoaice, si-a format ochiul asupra a ceea ce vor acestea, ce s-ar vinde sau nu pe piata, ce fel de materiale si accesorii plac. "Rochiile erau cusute in Romania, conform modelelor trimise de mine. Dar nu de mult, Anca a plecat in Italia, iar ea a ramas designerul principal. Ana Cristache a invatat foarte repede ca stilul englezesc este foarte diferit de cel autohton, adica rochiile sunt mult mai simple si fara prea multa broderie sau alte brizbrizuri. Englezoaicele o cauta pe Ana chiar si pe Internet, li se pare interesant ca rochiile sunt produse in Romania. De fapt, romanca ne dezvaluie faptul ca acolo, cele mai multe mirese se uita dupa rochiile de nunta intai pe Internet si apoi aleg variantele oferite de revistele de specialitate. "A fost pur si simplu o afacere pe care dintotdeauna am vrut sa o fac, iar sotul si familia m-au sprijinit foarte mult financiar (si moral)", concluzioneaza Ana.

OCAZII

"Firma mea este cunoscuta aici, in Londra, pentru stilul clasic englez, foarte elegant, dar si pentru serviciul foarte flexibil pe care il ofera - daca este nevoie sa tinem deschis pana la 22:00 in fiecare seara, pana atunci tinem deschis. Ceea ce se intampla de cateva ori pe saptamana, inclusiv sambata." Anul acesta, in martie, a participat la cea mai mare expozitie de rochii de mirese din Anglia (eveniment cu vechime de peste 50 de ani), The Harrogate British Bridal Exhibition, unde a organizat si o mica parada, pe care presa londoneza a comentat-o favorabil. Acum s-a ivit ocazia sa organizeze o alta parada de moda cu rochii de mirese, "un show numai al meu", in luna septembrie, un spectacol pentru aproximativ 250 de persoane, marea majoritate mirese cu nunti in 2005, iar restul reprezentanti de magazine de rochii de mirese si, evident, presa.

×
Subiecte în articol: diaspora mirese