Mihai Stroe reprezinta cu succes Romania peste hotarele tarii. Este informatician la compania americana. Ocupa postul de Software Engineer, romaneste spus "inginer de soft". Considera ca poate ajuta lumea cu ideile sale, prin intermediul serviciilor firmei.
COSTIN ANGHEL
Datorita serviciului, Mihai Stroe locuieste acum in Elvetia, insa la toamna, in octombrie, va pleca in America, la Google acasa! "Momentan vreau sa imi cresc capacitatea de a produce idei bune si de a le transpune in fapte", afirma Mihai. El considera ca este foarte important sa se integreze intr-o echipa si sa colaboreze bine, deoarece "succesul echipei atrage dupa sine si succesul indivizilor", continua el. Mihai s-a nascut la Bucuresti, in anul 1980, la data de 15 mai. Informaticianul mai are un frate, Bogdan, care a terminat anul IV la Politehnica. A fost olimpic national in liceu, participand in trecut la numeroase concursuri de informatica, in echipa Palatului Copiilor, mai peste tot a luat premii. Probabil, Bogdan ii va calca pe urme lui Mihai si va avea o cariera in domeniul informaticii, in tara sau pe alte meleaguri.
STUDIILE. Unul dintre romanii de la Google, Mihai Stroe, a studiat la Liceul "Al.I. Cuza" din Bucuresti, in perioada 1994-1998. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la Universitatea Politehnica din Bucuresti, urmand cursurile Facultatii de Automatica si Calculatoare, specializarea Calculatoare, in perioada 1998-2003. In anul V de facultate (2002-2003), in urma unui program comun intre Politehnica si universitati franceze din Lyon, Nantes si Paris, Mihai a obtinut o Diploma de Studii Aprofundate (DEA - echivalenta cu un Master), pe domeniul Data Mining. Diploma i-a fost eliberata de Universitatea Lumiere Lyon 2. Proiectul de Diploma cu care Mihai a terminat facultatea a fost pe domeniul "Prelucrarea limbajului natural". In iulie 2004, Mihai a terminat masterul si la Politehnica, la specializarea "Sisteme de programe de baza si aplicatii".
PREMIILE LUI. Concursurile au ocupat un rol important in cadrul formarii profesionale a lui Mihai. Iar el a stiut asta. In 1996, la Balcaniada de Informatica, desfasurata in Cipru, a luat bronzul, la fel si in â97 la Olimpiada Internationala de la Cape Town - Africa de Sud. In â98, la Olimpiada Internationala, desfasurata la Setubal, in Portugalia, el a ocupat locul I absolut, cu punctaj maxim si medalie de aur. In toamna anului 2000, Mihai s-a calificat in finala concursului ACM, dupa ce in anul precedent ocupase locul 4 la regionala ACM, impreuna cu ceilalti doi coechipieri. Concursul ACM e un concurs de 5 ore, in care echipe de trei oameni au la dispozitie un singur calculator pentru a rezolva cat mai multe din cele 6-9 probleme date. O solutie trebuie sa se comporte perfect (sa treaca toate testele); evaluarea se face in timp real. Clasamentul se face dupa numarul de probleme rezolvate. In tara, a participat la peste 40 de probe de concurs impreuna cu elita olimpicilor romani intre 1995 si 1998. La multe din aceste probe si concursuri, Mihai a fost printre primii.
TIMPUL LIBER. "In Elvetia, momentan, nu cunosc foarte multa lume. In general, in timpul liber ma odihnesc, vizitez alte orase, si ma vad cu cei cativa romani de pe aici", povesteste Mihai. In Romania el iesea cu prietenii, mergea la munte, prin cluburi, canta la chitara etc. Era implicat in foarte multe proiecte, iar timpul sau liber "nu avea program". Avea grija insa sa-si rezerve cateva zile complet libere cand avea nevoie de ele.
Citește pe Antena3.ro
CREZ
"E o experienta fascinanta sa lucrezi aici, daca ai o idee buna si ea ajunge sa fie transformata intr-un proiect, poti avea impact asupra a cateva zeci de milioane de utilizatori de Internet" - Mihai Stroe
PROFESOR FARA FUNCTIE
Din dorinta lui Mihai de a-i ajuta si pe altii sa se autodepaseasca s-au nascut activitatile lui de "profesorat". "Din 1999 pana in 2004 am pregatit olimpici la Liceul International de Informatica din Bucuresti; am lucrat cu alti fosti olimpici si profesori universitari", spune el. Cunostintele vaste din domeniul Informaticii l-au impus ca membru in Comisiile de la Olimpiadele Nationale, in perioada 2000-2003. In acelasi an, 2003, Mihai a fost printre initiatorii unui concurs national, organizat de Liceul International de Informatica din Bucuresti. Recunoasterea calitatilor de "profesor" ale lui Mihai se transpun prin multitudinea de premii obtinute de "invataceii" lui, atat in tara, cat si in afara granitelor. O carte, "Culegere de probleme si programe Pascal", aparuta in anul 2000, contine probleme de olimpiada selectate si rezolvate de Mihai si Cristi Cadar, si el un fost olimpic.