x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A căzut Capitala ”revoluției” siriene

A căzut Capitala ”revoluției” siriene

09 Dec 2015   •   23:29
A căzut Capitala ”revoluției” siriene
Sursa foto: STR/EPA

Rebelii sirieni au început ieri să părăsească ultimul cartier pe care îl mai apărau în Homs, orașsupranumit la un moment dat „Capitala revoluției”. Retra¬gerea se produce după intrarea în vigoare a unui acord de armistițiu cu guvernul sirian, 700 de luptători și civili aștep¬tând să fie evacuați cu autobu¬zele, în prima zi. Printre ei se află și membri având legaturi cu al-Qaeda. Toți vor ajunge în provincia Iblid, din nord-vestul Siriei, ocupată de forțele opozi¬ției. În Homs li se va permite să rămână „moderaților” care sunt de acord să renunțe la luptă.

Zona evacuată ieri se afla de aproape trei ani sub asediul armatei siriene. Întregul orașeste în ruine, după ani de bombarda¬mente de artilerie și aeriene. Se estimează că în orașși-au pierdut viața 17.000 de oameni, de la declanșarea luptelor, în 2011.

Retragerea din ruine
- BBC relata că drumul de eva-cuare era ieri plin de coloane de autobuze, ambulanțe, vehicule ONU și ale armatei siriene. O zonă-tampon, la ieșirea din oraș, era ticsită de soldați ai Damascu-lui, activiști de la Semiluna Roșie și observatori internaționali.
- Primii evacuați au fost răniții, bătrâni și tineri, unii în cârje, alții în cărucioare cu rotile. Ultimii aș-teptați să urce în autobuze erau adepții liniei dure - un grup de 300 de rebeli care s-au opus încetării focului, dar, după încheierea acor¬dului, au acceptat să nu îl încalce.
- Ca parte a armistițiului, guver¬nul sirian a anunțat eliberarea a 35 de luptători ai opoziției, deținuți în Homs.

Ultimul bastion al rebelilor din Homs, cartierul al-Wair, din partea de vest a orașului, mai era locuit de circa 75.000 de oameni - un sfert din populația de dinainte de începerea conflictului.
 

×