x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A emigrat in Liban din dragoste

A emigrat in Liban din dragoste

13 Iul 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Singurul site romano-libanez este o declaratie de iubire a unui libanez pentru o romanca si pentru Romania, caci aici s-a nascut ea! Romanii au cucerit Libanul! De fapt romancele, dar ele au cucerit barurile sau inimile libanezilor. Despre conationalii din Liban nu poti afla prea multe, au un singur site, windowtoromania.com, creat in 1998 pentru Diana, una dintre romancele care au cucerit inima unui libanez.
COSTIN ANGHEL

In 1998, Diana Ropotan, pe atunci studenta la Jurnalistica, se documenta pe Internet despre gruparile extremiste arabe, cauta Hezbollahul (Partidul lui Dumnezeu) pentru o lucrare pe care urma sa o prezinte la unul dintre seminarii. "Am intrat asadar pe unul dintre canalele de chat, MIRC# Lebanon sperand sa aflu informatii live si la prima mana chiar de la libanezi", spune Diana. Pe ei ii vedea ca posibili teroristi. Pentru ea Libanul era o tara araba, undeva in Orientul Mijlociu de care auzea cand si cand la stiri din pricina frictiunilor dintre Israel si Hezbollah.

INCEPUTUL… E MAI GREU. Primul care i-a "batut la fereastra chatului" a fost un tip care s-a prezentat drept Patrick Chemali (se pronunta Smeli, si inseamna in araba dialectala: nordic sau stangaci). Diana i-a ras in nas, doarece acest nume numai de arab si libanez nu parea a fi. Pentru ea, cineva din Liban ar fi trebuit sa se numeasca Mohammad, Hassan, Abdullah sau Ali. Se certau, erau ironici si unul, si celalalt. "Ambii duceam in spate greutatea unei imense culturi, de care eram in mod egal mandri, dar si eticheta unor paria moderni, care, fara voie apasa pe noi, eu - romanca "femeie usoara", el - "arabul, terorist", isi aminteste Diana.

"RESTUL ESTE ISTORIE". Sutele de e-mail-uri schimbate intre ei au reusit sa doboare bariera culturala si de mentalitate dintre cei doi tineri, acestia devenind cei mai buni prieteni. Confesiunile, povestile, bancurile de la radio pe care Diana le auzea in drum spre scoala la difuzoarele din autobuz erau "ascultate" de bunul Patrick. Ea era convinsa ca nu o sa-l vada niciodata, erau mii de kilometri ca bariera, nu? "Cu intimitatea aparata de ecranul calculatorului, ajunsesem sa devin "dependenta" de intalnirile noastre virtuale, afirma Diana. Ce mai, era ca la psihoterapeut."

CEA CU INTERNET-UL. Desi nu se vazusera (inca), tinerii stiau deja ce relatie trebuie sa fie intre ei, una bazata pe sinceritate absoluta si pe adevar. Erau convinsi ca la baza oricarei relatii veritabile trebuie sa stea adevarul si umorul. Patrick s-a hotarat insa sa treaca peste toate barierele posibile si imposibile ca sa o vada pe romanca. Prin intermediul Internet-ului, Diana il fermecase. "Imi amintesc si acum ziua in care m-am dus la Serviciul de Emigrari si Pasapoarte, ca sa-i fac invitatia in tara. A fost una de pomina!", spune Diana. Ca sa-i vina libanezul, a trebuit sa garanteze cu contractul casei, 1.000 de dolari si 100.000 lei in contul unei banci. Trebuia completata si o declaratie, unde a cunoscut ea un libanez? A scris in declaratie ca l-a cunoscut pe Internet si ca dovada, poate anexa sutele de e-mail-uri care atestau acest lucru. A depus dosarul, devenise "cea cu Internet-ul".

DE LA PASAPOARTE. Doi angajati ai acestui serviciu au venit acasa la Diana pentru a verifica adresa de pe contractul de casa anexat la dosarul de chemare in tara a lui Patrick. Oameni seriosi, cei de la Serviciul de Pasapoarte au avertizat-o: "Va incerca sa isi contacteze conationalii de cum va ajunge in Romania, nu vine ala sa te vada pe tine, domnisoara", spuneau ei. Daca libanezul nu ar fi venit in 24 de ore, de la data ajungerii in tara la Diana… baietii l-ar fi cautat, i-au spus-o "apasat". Ca de final, oamenii mai aveau o intrebare, "dar Internet-ul ala, unde zici ca e?". Diana se balbaia, ori erau ironici ori… naivi. "Peste tot. Oriunde exista un calculator legat la reteaua de Internet", le-a raspuns Diana. Era in 1999.

LIBANEZUUL CUCERITOR! Patrick a venit, cum a promis. In ciuda reticentelor familiei si a amicilor Dianei, libanezul si-a vazut de treaba si i-a cucerit pe toti. "Familia mea nu numai ca l-a acceptat pe el, libanezul, dar se parea ca incet, dar sigur imi "fura" toti prietenii, rememoreaza Diana. Mare terorist al inimilor era baiatu’... Pentru vecinii de bloc insa, el tot "arabu" ramasese, dar ce conta?

BRRRRR… NUNTA. "Ne-am logodit in vara lui 1999, ca in ianuarie 2000 sa ne casatorim la o temperatura de - 19 grade C", spune Diana. La Starea Civila au venit cativa dintre cei mai buni prieteni ai Dianei, dar nici de-o fotografie de nunta nu ieseau la numar. Ca sa ingroase randurile din fotografiile de nunta, l-au invitat in cadru si pe soferul de taxi care ii astepta. "Felicitarile, masa si dansul" au fost oferite invitatilor la unul dintre restaurantele libaneze din Bucuresti. "Am fost, cu noi doi, noua persoane", spune Diana. Luna de miere si-au petrecut-o legalizand certificate, diplome, acte etc.

IN TARA LUI
In mai 2000, romanca a terminat facultatea si, impreuna cu Patrick, a venit in Liban. Diana nu considera Libanul caminul ei unic, dimpotriva, conceptul de "acasa" a ramas in continuare Romania. Ea isi viziteaza tara natala cel putin o data pe an. In casa, in Liban, cuplul vorbeste atat in engleza, cat si in romana. "Patrick a invatat aceasta limba singur, ca sa ma surprinda, acum o stapaneste incredibil de bine", sustine Diana. In Liban ea are multi prieteni romani, dar si libanezi. Noutatile din Romania ii parvin pe calea radioului, Internet-ului sau prin intermediul editilor virtuale ale ziarelor romanesti.

CV-UL FAMILIEI
Patrick, crestin maronit. Are 31 de ani, nascut in Beirut, absolvent al Universitatii Libaneze de stat, Facultatea de Stiinte, cu masterat in informatica, webdeveloper. Parintii: Michel, maronit, mecanic, fost proprietar de garaj, si Helene, ortodoxa, fosta educatoare. Are o sora, Nicole, absolventa de Relatii Publice. Diana, romanca ortodoxa. Are 29 de ani, nascuta in Bucuresti, absolventa a Scolii Superioare de Jurnalistica. Tatal, fost maior inginer. Mama, Teodora, a fost asistent medical principal. Are o sora absolventa de Mecanica Fina la Politehnica, Bucuresti. Nume inainte de casatorie Ropotan.

HANDICAPURI
"Ambii duceam in spate greutatea unei imense culturi, de care eram in mod egal mandri, dar si eticheta unor paria moderni, care, fara voie apasa pe noi, eu - romanca "femeie usoara", el - "arabul, terorist" - Diana Ropotan
×
Subiecte în articol: diaspora liban diana patrick