x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A învăţat hieroglifele egiptene în puşcărie. Acum se contrazice, din celulă, cu cercetătorii de renume mondial

A învăţat hieroglifele egiptene în puşcărie. Acum se contrazice, din celulă, cu cercetătorii de renume mondial

14 Mar 2012   •   13:48
A învăţat hieroglifele egiptene în puşcărie. Acum se contrazice, din celulă, cu cercetătorii de renume mondial

O scrisoare expediata de detinutul J81961, care contrazicea un studiu al arheologului Orly Goldwasser, privind conexiunile dintr-o hieroglifa egipteana si protoalfabetul ebraic, starnea nedumerire in redactia Biblical Archaeology Review.

Scrisoarea a fost publicata integral, iar opiniile continute au fost validate de cercetatori. De atunci, detinutul J81961, de la penitenciarul Tehachapi, California, a devenit un corespondent obisnuit al revistei de arheologie.

Detinutul J81961, pe numele sau real Timothy Fenstermacher, nu a terminat nici liceul, insa. A invatat tot ce stie despre Egipt si hieroglife in puscarie.

"Cunostintele acestui autodidact sunt uluitoare. Este de necrezut cum un om aflat intr-o situatie atat de dificila a putut ajunge la un nivel atat de inalt de eruditie", spune editorul revistei Biblical Archaeology Review, Hershel Shanks.

Pasiunea lui Timothy Fenstermacher pentru hieroglife a inceput in momentul in care i-a picat intamplator in mana un numar al revistei Biblical Archaeology Review, intr-o sala de asteptare din puscarie.

A inceput apoi sa studieze carti despre istoria Egiptului, sa corespondeze cu cercetatorii din domeniu si sa aplice ceea ce invatase in timpul petrecut la carcera.

"Are o inclinatie naturala pentru lingvistica, mecanismele gramaticale le-a intuit de unul singur", spune egiptologul Joyce Bartels, unul dintre expertii din lista de corespondenta a puscariasului.

In 1996, pe cand Fenstermacher avea 24 de ani, aceta a injunghiat un om, intr-o incaierare. Pentru ca Timothy Fenstermacher este alb, iar victima, care a supravietuit, era din minoritatea latino-americana, atacul a fost considerat unul rasist, ceea ce a facut ca sentinta sa fie de 16 ani de inchisoare.

Odata ajuns la puscarie, Fenstermacher a fost implicat intr-o alta altercatie, care i-a mai adus o sentinta suplimentara de 3 ani.

Cam in acest moment incepea pasiunea detinutului pentru istoria Egiptului, iar timpul petrecut la carcera l-a folosit pentru a memora hieroglifele.

In fiecare zi primea cate o cutie de lapte, pe care desena o hieroglifa, memorata din reviste. S-a ales astfel cu o colectie de cartonase din care a invatat scrierea egipteana veche.

Eliberat din carcera, acesta cerea sa fie tinut in continuare singur in celula, pentru a se concentra asupra studiilor.

"Din fericire, am fost binecuvantat cu o memorie fenomenala", spune Fenstermacher, care se lauda ca are un "dictionar intreg in minte".

Intre timp, Fenstermacher se abona la reviste de arheologie si devora toate cartile din acest domeniu. Cum regimul de puscarie nu-i permite accesul la internet, varul sau ii aduce periodic articole scoase la imprimanta.

In special, detinutul cere texte egiptene vechi pe care le traduce si le compara apoi cu traducerile specialistilor. Traducerile lui contin, uneori, parti neglijate de alti specialisti. Iar scrisorile trimise la diverse publicatii, apar si in paginile revistelor.

Fenstermacher scrie si departamentelor de arheologie ale diferitelor universitati, problemele pe care le expune fiind discutate si in timpul seminariilor, de catre studenti.

Cand avea patru ani, mama lui Timothy Fenstermacher murea de cancer. Inainte de moarte, incercase sa-si salveze copiii de tatal abuziv, trecandu-i in grija unui var, insa Fenstermacher avea sa ajunga, rand pe rand, inapoi la tatal sau, apoi la un bunic, apoi la scoala de corectie.

Acum, la 40 de ani si pe cale sa fie eliberat anul viitor, in martie, pentru buna purtare, Fenstermacher spune ca puscaria l-a ajutat sa-si schimbe viata, insa nu vrea sa mai ajunga vreodata acolo.

Gandind realist spune ca ar putea deveni camionagiu, odata iesit din inchisoare. I-ar placea, insa, sa scrie si o carte despre picturile din mormintele egiptene. Si sa-si termine si liceul.

"Mi-ar placea sa ma intorc la scoala, as face-o intr-o secunda", spune Fenstermacher.

×
Subiecte în articol: timothy fenstermacher autodidact