x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Absenţa lui Obama nu-i miră pe polonezi

Absenţa lui Obama nu-i miră pe polonezi

de Sorin Anghel    |    19 Apr 2010   •   00:00

La Cracovia, absenţa lui Barack Obama este comentată în fel şi chip. Unii spun că preşedintele Statelor Unite ale Americii a refuzat să vină la înmormântarea lui Lech Kaczynski, norul de cenuşă provocat de vulcanul islandez fiind doar un pretext prin care Casa Albă a fentat Polonia. Alţii nici nu iau în calcul ipoteza.

Magda Jarosz, de la Radio Cracovia FM, se arată mirată de o astfel de supoziţie. "Nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Dacă a fost binevenit Medvedev, care a făcut deplasarea cu două avioane, era binevenit şi Obama. Noi suntem în relaţii bune cu toată lumea. Preşedintele SUA nu a putut ajunge la Cracovia din cauza norului de cenuşă provocat de vulcanul din Islanda. Nu este singurul şef de stat care n-a putut ajunge", este de părere jurnalista poloneză.

Există şi cârcotaşi care spun că nu şi-au imaginat o clipă că Obama va ajunge la funeraliile soţilor Kaczynski. "N-a vrut să vină la Cracovia! Suntem foarte aproape de graniţa cu Rusia şi îi este frică să aterizeze în Polonia. Nu are curaj să-i deranjeze pe Putin şi Medvedev. Acesta este adevăratul motiv pentru care Obama nu a venit la înmormântare. Scuza asta, cu norul de cenuşă, e bună pentru copiii mei. Şi eu, când vreau să-i ţin închişi în casă, dau drumul aspiratorului şi le spun că nu putem merge în parc pentru că bate vântul tare. Ei mă cred şi se duc la culcare", spune Tomasz Swagiel. Ca de obicei, ieri-dimineaţă a mers la biserică, iar  upă-amiaza a mers la plimbare cu bicicleta împreună cu familia sa. Apreciază foarte mult faptul că Traian Băsescu a ajuns la Cracovia. "Dacă a plecat cu elicopterul din Bucureşti, apoi a luat maşina şi a venit noaptea în Polonia înseamnă că a făcut sacrificii, iar Dumnezeu o să-l răsplătească pentru asta".

GLUME CU "BERLU" ŞI "ANGIE"
Şefa Cancelariei germane, Angela Merkel, nu a mai ajuns nici ea la Cracovia. La fel şi premierul Italian Silvio Berlusconi. Ziariştii elveţieni prezenţi la funeraliile lui Kaczynski au început imediat să facă glume. "Merkel a zburat din Statele Unite la Lisabona. Apoi, de la Lisabona în Italia. Din Italia a luat maşina, dar a avut o problemă pe drum din cauza unei defecţiuni şi n-a mai ajuns. Berlusconi n-a venit nici el. S-a dus să-i repare maşina lui Merkel".

×
Subiecte în articol: externe