x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Academia Americană de Film a dat în judecată moştenitorii unui regizor pentru că au vândut statuia Oscar pe care o primise

Academia Americană de Film a dat în judecată moştenitorii unui regizor pentru că au vândut statuia Oscar pe care o primise

de Agerpres    |    02 Iul 2014   •   19:18
Academia Americană de Film a dat în judecată moştenitorii unui regizor pentru că au vândut statuia Oscar pe care o primise

Academia Americană de Film i-a chemat în instanţă pe succesorii regizorului Joseph Wright pentru punerea în vânzare a statuetei Oscar primită în 1942, pentru pelicula 'My Gal Sal', transmite miercuri BBC.

Joseph Wright a murit în 1985 şi moştenitorii săi au vândut luna trecută statueta pentru 79.200 de dolari unor cumpărători anonimi, prin intermediul unei licitaţii organizate de Briarbrook Auctions.

În 1951 Academia a introdus reglementarea potrivit căreia îşi rezervă prima opţiune de cumpărare a oricărui premiu Oscar scos la vânzare pentru 1 dolar.

În ce priveşte statueta vândută, Academia cere daune de cel puţin 79.200 precum şi daune morale, şi subliniază în acţiunea deschisă în această săptămână în instanţă că dreptul primei achiziţii în materie de premii se aplică şi asupra succesorilor câştigătorilor premiilor Oscar.

Scoaterea la vânzare a unei statuete Oscar este destul de rară, dar atunci când are loc, Academia este foarte riguroasă în găsirea celor reponsabili, în vederea menţinerii integrităţii premiului.

Nu întotdeauna Academia a avut succes când a încercat să oprească vânzarea statuetelor. În 2012, o colecţie de 15 statuete a fost vândută pentru mai mult de 3 milioane de dolari la o licitaţie în Los Angeles.

Joseph Wright a câştigat două premii Oscar pentru regie artistică, cel de-al doilea fiind primit pentru filmul 'This Above All', realizat în acelaşi an ,1942, ca şi pelicula 'My Gal Sal'. De-a lungul carierei sale, totalizând 86 de filme între anii 1923 şi 1969, Wright a mai fost nominalizat la alte 10 premii Oscar. 

×
Subiecte în articol: filme oscar 2013 premiul oscar