x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ACCIDENT PE SCHIPHOL/Avion rupt în trei bucăţi

ACCIDENT PE SCHIPHOL/Avion rupt în trei bucăţi

de Irina Cristea    |    26 Feb 2009   •   00:00
ACCIDENT PE SCHIPHOL/Avion rupt în trei bucăţi

O aeronavă a companiei Turkish Airlines s-a rupt în trei în timpul aterizării pe aeroportul Schiphol, de lângă Amsterdam. Cel puţin nouă dintre cele 134 de persoane aflate la bord au murit şi 50 de persoane au fost rănite, dintre care 25 sunt în stare gravă. Trei dintre victime sunt membri ai echipajului, a anunţat Michel Bezuijen, viceprimarul localităţii Haarlemmerliede, unde a avut loc accidentul, relatează AFP.



TOTUŞI, NOROCUL...
Dincolo de tragedia pierderii de vieţi omeneşti, experţii atrag atenţia că pasagerii rămaşi în viaţă au avut mare noroc. Dacă  avionul lua foc, cum se întâmplă de cele mai multe ori când o aeronavă se izbeşte de sol cu o asemenea forţă şi la o viteză atât de mare, numărul supravieţuitorilor ar fi fost extrem de redus. 

Boeing-ul 737 modernizat decolase de la Istanbul având la bord 127 de pasageri şi şapte membri ai echipajului. Mai avea puţin până la aterizare când pilotul a pierdut controlul asupra aeronavei. "Am avut senzaţia că am intrat într-un gol de aer şi, din acel moment, aparatul părea că nu mai este controlat. Într-o clipă, avionul a plonjat în gol şi s-a prăbuşit. Totul s-a petrecut în cel mult cinci secunde. Apoi a urmat panica generală", a declarat unul dintre pasageri, citat de postul de televiziune turc NTV.

Un alt supravieţuitor a povestit că aparatul de zbor se afla la 600 de metri de sol când pasagerii au fost anunţaţi că încep manevrele de aterizare. "Brusc, am pierdut din altitudine, de parcă avionul ar fi intrat într-o zonă de turbulenţe. Apoi coada a atins pământul şi am intrat pe un teren viran", a spus el.

La locul accidentului, aflat la aproximativ trei kilometri de pista de aterizare, au ajuns de urgenţă mai multe echipaje de salvare, iar traficul pe Schiphol, al cincilea ca mărime dintre aeroporturile europene, a fost oprit pentru câteva ore. Martori oculari citaţi de presa internaţională au spus că zeci de persoane au ieşit singure din avion. Blogurile şi reţelele de online de socializare au început să publice aproape imediat de la producerea accidentului fotografii de la faţa locului, mărturii ale martorilor şi chiar ale unora dintre pasageri, concurând cu mass-media tradiţionale.

IPOTEZE
Cauzele producerii accidentului nu sunt, deocamdată, cunoscute. Autorităţile locale au anunţat că eforturile se concentrează momentan pe îngrijirea supravieţuitorilor. Nu lipsesc însă scenariile. Potrivit cotidianului turc Hurriyet, un oficial din cadrul administraţiei civile olandeze evoca posibilitatea ca avionul să nu fi avut suficient combustibil pentru o aterizare reuşită. Un pilot care a văzut accidentul a declarat că avionul pare să fi făcut o aterizare controlată, în timp ce motoarele pierdeau putere, relatează postul naţional de radio din Olanda. Autorităţile exclud ipoteza unui atac terorist.

×
Subiecte în articol: externe