x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acest individ a fost condamnat la 6.060 ani de închisoare. Vezi de ce

Acest individ a fost condamnat la 6.060 ani de închisoare. Vezi de ce

13 Mar 2012   •   10:30
Acest individ a fost condamnat la 6.060 ani de închisoare. Vezi de ce

Pedro Pimentel Rios este un fost militar guatemalez, instructor de trupe speciale, care s-a refugiat in Statele Unite in 1996, dupa sfarsitul razboiului civil de 36 de ani. Aici, el a lucrat in industria textila, pana in anul 2010, cand a fost retinut de autoritatile de imigrare. Anul trecut a fost extradat in Guatemala, unde l-a asteptat un proces care s-a soldat cu o condamnare record, la 6.060 de ani de inchisoare.

Associated Press noteaza ca aceasta condamnare este simbolica, de vreme ce duarata maxima a detentiei efective in Guatemala este de 50 de ani.

Rios a fost gasit vinovat pentru uciderea a 201 de civili – barbati, femei, copii, primind cate 30 de ani de inchisoare pentru fiecarea viata luata si inca 30 de ani pentru crime impotriva umanitatii.

Alaturi de cateva zeci de soldati, Rios a atacat in decembrie 1982 satul Dos Erres si i-a macelarit populatia. Omorurile au fost comise cu bestialitate, barbatii fiind loviti cu ciocane si trasi pe roata, femeile si fetele violate si apoi impuscate sau injunghiate.

Cel putin 200.000 de persoane au fost omorate in cei 36 de ani de razboi civil, majoritatea de catre armata guatemaleza, sustinuta din umbra de Guvernul SUA.

×
Subiecte în articol: pedro pimentel rios masacru dos erres