x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord privind interzicerea importului de aur rusesc la G7

Acord privind interzicerea importului de aur rusesc la G7

26 Iun 2022   •   00:00
Acord privind interzicerea importului de aur rusesc la G7
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA, Joe Biden, și omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicții de import de aur din Rusia, în contextul în care vor extinde sancțiunile împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă familiarizată cu această problemă.

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide și semnificative pentru a-i refuza președintelui Vladimir Putin veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate de Reuters, Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marți o hotărâre de interzicere a importului de aur nou în SUA, într-o măsură menită să izoleze și mai mult Rusia de economia mondială prin împiedicarea participării sale pe piața aurului.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au vizat direct transporturile comerciale de aur, dar multe bănci, transportatori și rafinării au încetat să mai tranzacționeze aur după începerea conflictului din Ucraina.

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

Acțiunile companiilor rusești de exploatare a aurului tranzacționate în străinătate s-au prăbușit în acest an, pe fondul dificultăților, inclusiv în ceea ce privește vânzarea de aur și rambursarea împrumuturilor către băncile sancționate.

Rusia produce în jur de 10% din aurul extras la nivel mondial în fiecare an. Depozitele sale de aur s-au triplat de când a anexat Crimeea în 2014.

Interzicerea importului de aur rusesc ar fi cea mai recentă dintre mai multe valuri de sancțiuni care vizează Moscova de la invazia sa din 24 februarie din Ucraina, care a ucis sau a rănit mii de persoane.

De când a început ceea ce numește o operațiune specială de demilitarizare a Ucrainei, Rusia a bombardat orașe până la distrugere și au fost găsite cadavre de civili în orașele în care forțele sale s-au retras. Rusia neagă că a vizat civili și spune, fără dovezi, că semnele de atrocități au fost înscenate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden